NALEPNICE OSTAJU NA SNAZI: Bez dogovora Beograda i Prištine u Briselu, na prelazima nema promene

S. Rovčanin Tomković

22. 04. 2022. u 09:24

Režim nalepnica na administrativnim prelazima ka Kosovu i Metohiji ostaje na snazi, poručio je sinoć direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda Petar Petković, posle razgovora u Briselu s prištinskom stranom, uz posredovanje specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Foto: Arhiva "Novosti"

Do dogovora o trajnom rešenju o tablicama nije došlo, pa će nastaviti da se primenjuje privremeno, koje podrazumeva prelepljivanje stikerima obeležja Srbije i Kosova, a koje je dogovoreno 30. septembra prošle godine.

Do pronalaženja trajnog rešenja na visokom nivou režim stikera nastavlja. To su potvrdili u EU, i specijalani izaslanik Lajčak. Hoću da prenesem svim građanima Srbije i Srbima na KiM pred vaskršnjim praznicima da svi treba da budu mirni i da niko ne treba da brine - istakao je Petković i dodao da je ogromna pažnja bila posvećena pitanju registarskih tablica. - Priština za šest meseci nije iznela nijedan predlog, a mi smo bili konstruktivni, jer nam je stalo do normalizacije odnosa.

Kako je naveo, tema su bili formiranje ZSO i nestali, lekovi, zabrana ulaska srpskih zvaničnika na KiM. Ponovio je da je devet godina prošlo od Briselskog sporazuma i da ZSO još nije formiran, da je bilo preko 170 napada na naše ljude, manastire... Pregovarač Prištine Besnik Bisljimi rekao je da dogovor nije postignut, jer sa srpske strane nije bilo spremnosti, što je Petković demantovao.

- Bez obzira šta ja lično mislim o gospodinu Bisljimiju važno je da je on konačno pristao na naše insistiranje da sednemo i razgovaramo, samo tako se rešavaju otvoreni problemi, a ne da se stavljaju pod tepih. Od mene ste čuli ono što se zaista desilo, ali šta da vam kažem kada u Savetu Evrope moraju da demantuju Bisljimiija kako on interpretira sastanke i izjave s mnogim evropskim zvaničnicima - rekao je Petković novinarima.

Lajčak je poručio pregovaračima da se sastanu ponovo i dodao da očekuje od svih aktera da se uzdrže od radnji koje bi mogle da ugroze sigurnost na terenu.

Prethodnih dana, premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti pretio je da će, ukoliko se danas ne postigne konačan dogovor o tablicama, početi skidanje tablica s oznakama gradova Srbije i prodaja tzv. Kosovskih probnih, koje koštaju pet evra i traju šest meseci. Ovaj potez, Kurti je već povukao prošle godine, pa je onda postignut dogovor o stikerima.

predsednik Aleksandar Vučić je povodom učestalih provokacija iz Prištine rekao da se Beograd nada nastavku dijaloga na visokom nivou:

- Veoma sam zabrinut zbog svakovrsnih pretnji koje dolaze iz Prištine, nepoštovanja Briselskog sporazuma, nepostojanja želje da se ispuni ono što je dogovoreno, ali i zbog zauzimanja elektroprivrednih postrojenja i nasilnog ponašanja u vezi sa tablicama. Moja molba Prištini i EU je da povedu računa o onima koji svakog dana govore o svojoj ugroženosti, a jedino što im je cilj je napad na Srbe, dodatni pritisak na Srbe i dalje akcije pre svega na severu Kosova. Molimo ih da to ne čine. To je važno za stabilnost regiona, za sve naše ljude, kako Srbe, tako i Albance, da sačuvamo mir.

VIOLA SAD "OČAJNA" ZBOG DIJALOGA

IZVESTILAC Evropskog parlamenta Viola fon Kramon u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta, gde je predstavljen nacrt izveštaja o tzv. Kosovu, izjavila je da aktuelna Vlada u Prištini "ne daje prioritet dijalogu sa Srbijom":

- Nažalost, uprkos novoj energiji imenovanjem izaslanika EU za dijalog, sa očajem saznajem da olakšan dijalog između EU i Srbije, koji ostaje preduslov za integraciju Kosova u EU, nije prioritet aktuelne Vlade - rekla je ona.

SANKCIJE BI DONELE POHVALE

VUČIĆ se osvrnuo i na izveštaj "Fridom hausa", koji je tzv. Kosovo označio kao mesto najvećeg napretka u demokratiji, dok je Srbija "nazadovala", rekavši da je u pitanju još jedna od karika u lancu pritisaka na slobodne i suštinski demokratske zemlje i da ne može da veruje šta je u izveštaju napisano o Srbiji:

- Da smo uveli sankcije Rusiji, bili bismo najbolja demokratija na svetu, skočili bismo za 713 mesta, iako nema toliko država. Našli bi način da nas proglase za čudo sveta od kojih treba svi da uče. Ne igram se da kažem da je tamo vlasnik Soroš i slično. Ali, jeste li pročitali šta piše? Kažu da pada demokratija, jer je Vučić u predvečerje izborne kampanje pozvao opozicione lidere i okrenuo jedne protiv drugih, jer je jednima dao nešto od izbornih uslova, a drugima nije.

Pogledajte više