"SJAJ" VRAĆEN POD SAJAMSKE KUPOLE: U Novom Sadu otvorena međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva

Z. GRUMIĆ 08. 04. 2022. u 15:09

NA Novosadskom sajmu danas je, posle dve godine pauze zbog pandemije virusa korona, otvorena 25. specijalizovana međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva „Sjaj“, na kojoj svoje proizvode i usluge predstavljaju izlagači iz naše i još šest evropskih zemalja.

N. Karlić

Otvarajući tu vrlo atraktivnu četvorodnevnu manifestaciju, priređenu u sajamskoj Hali 1, novosadski zlatar Milosav Lelović je istakao da uz predstavnike esnafa iz Srbije, Turske, BiH, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije na „Sjaju“ i ovog puta učestvuju dve firme iz Poljske iako, kako je napomenuo, istovremeno traje slična sajamska priredba u Minhenu.

- Poljaci nam dolaze više od deset godina. Njima je ovde ugodno i lepo. Prvi put smo doveli i jednu firmu iz Turske, tako da smo kao organizatori vrlo zadovoljni.

Na štandu Zlatare „Pan“ predstavljen je između ostalog i najskuplji eksponat ovogodišnje priredbe, poluga investicionog zlata finoće „999,9“ teška kilogram i vredna 58.000 evra.

- Prvo srpsko investiciono zlato uspela je da napravi naša firma, prva u regionu, svojom tehnologijom kupljenom u Italiji i Turskoj. Ovaj eksponat je u vrednosti manjeg stana. Posetioci mogu da je pogledaju, dok ne bude pretopljena u neke manje apoene, pošto se ovakvi baš i ne kupuju – rekao je Lelović novinarima.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je istakao da je „Sjaj“ poseban esnafski skup i izrazio zadovoljstvo što je taj događaj vraćen pod sajamske kupole.

Među izlagačima je i Aleksandar Jović, poznati zlatar iz Vranja, koji je nastavio dugogodišnji porodični biznis.

- Ovim poslom se bavio moj deda, nastavio je moj otac, pa sam ja preuzeo a tu je i moj sin koji će tradiciju da produži – kaže za „Novosti“ Jović naglašavajući da su sajmovi poput ovog dobra prilika za nova poslovna zbližavanja, razmene iskustava sa kolegama i unapređenje biznisa.

To je posebno neophodno, kako dodaje, u ovim sve komplikovanijim i težim prilikama na tržištu.

- Cena zlata je otišla nagore i sigurno će još da raste a to se direktno odražava i na našu proizvodnju. Za godinu nam prskupe proizvodi 20 do 30 odsto pa moramo nekako da se snalazimo da bismo bili konkurentni. Tako, primera radi, minđuše nam nisu više tri nego 1,2 grama a uz to radimo i srebrni nakit, da možemo da opstanemo.

Izlagači će do ponedeljka posetiocima ponuditi zlatni i srebrni nakit, drago kamenje, časovnike, opremu za zlatarstvo i časovničarstvo a tokom ova dva dana vikenda u Hali 1 će se „Sjaju“ priključiti i izložba minerala, fosila i dragog kamenja „Gemekspo“.

Pogledajte više