SNS NE BEŽI NI OD ŠIROKE KOALICIJE: Formiranje partnerstava u beogradskoj skupštini verovatno u paketu sa republičkim, lideri kalkulišu

S. VIDAČKOVIĆ

06. 04. 2022. u 08:00

MADA je Srpska napredna stranka na izborima u Beogradu osvojila 39,1 odsto glasova, što im donosi 48 od ukupno 110 odborničkih mesta, to nije dovoljno da samostalno predstavljaju većinu u prestoničkom parlamentu. Formiranje koalicija u Skupštini glavnog grada verovatno će ići u "aranžmanu" sa republičkim.

Foto: D. Balšić

Ukoliko se ostvari tradicionalna saradnja naprednjaka i socijalista u Starom dvoru, to će biti tesna većina sa 56 mandata. Međutim, nije isključeno da naprednjaci naprave širu koaliciju kako bi imali stabilnu podršku u odborničkim klupama.

Iako je predsednički kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović u utorak rekao da sa naprednjacima ne bi sarađivao na gradskom nivou, dok bi na republičkom mogao, nije nemoguće da sedam mandata ove liste "pojača" partnerstvo SNS i SPS u Beogradu. Takva većina SNS, SPS i NADA imala bi 63 odbornika.

Kada bi koaliciju SNS, SPS i NADA podržali Zavetnici sa četiri mandata, i to bi bila stabilna kombinacija, 67 ruku za glasanje u parlamentu prestonice. Samo sa Zavetnicima, SNS i SPS imali bi 60 odbornika, mada predsednica te partije Milica Đurđević Stamenkovski ističe da ne želi dogovor sa naprednjacima.

Izvesno je da pet opozicionih partija koje su ušle u Skupštinu grada Beograda ne mogu da formiraju većinu SNS, čak ni kada bi usaglasili stavove i rešili da nastupe pod "jednom kapom". Ako bi se spojili "Ujedinjeni za pobedu Beograda" sa 26 mandata, "Moramo" sa 13, NADA sa sedam, "Dveri - POKS" sa četiri i Zavetnici sa takođe četiri - to je ukupno 54 mandata, naspram 48 odbornika SNS. Ukoliko bi se ujedinjenoj opoziciji pridružio SPS sa još osam odbornika, to bi bila 62 mandata i jedina moguća prevlast nad SNS.

Ako bi naprednjaci u sastavu budućeg beogradskog parlamenta pored sebe ne vide SPS, već liste Zavetnici i Nada, takva koalicija zauzela bi 59 odborničkih klupa.

Koja od ovih kombinacija je najrealnija i ko će s kim od opozicije podruku ući u Stari dvor, još se ne zna. Predstavnici ovih stranaka kažu da je još rano govoriti o mogućim kombinacijama i čekaju ponavljanje glasanja u nekim beogradskim biračkim mestima. Saglasni su da, ma koliko ideološki različiti bili, svi treba zajedno da sednu za sto, razgovaraju i usaglase dalje ideje za Beograd.

Lider Dveri Boško Obradović spreman je da sarađuje sa svim opozicionim strankama koje žele da promene aktuelnu vlast u Beogradu i predlaže formiranje prelazne vlasti u prestonici na dve godine.

- To je najbolje rešenje nakon što je vladajuća većina izgubila natpolovičnu podršku Beograđana - objašnjava, za "Novosti", Obradović. - Opozicija, bez obzira na to koliko politički raznorodna, treba da napravi jasan sporazum o prelaznoj gradskoj vlasti u naredne dve godine, do opštih izbora u Srbiji na proleće 2024. i da počne da rešava ono što su ključna pitanja u Beogradu, a to su saobraćajni i urbanistički haos, zagađenje vazduha i korupcija u vrhu Vesićeve vlasti. To su pitanja koja su van naših ideoloških razlika u opoziciji i oko toga možemo i moramo da se dogovorimo u korist našeg glavnog grada i njegovih žitelja.

Obradović ne veruje da bi neko iz opozicije odbio ovakav predlog i navodi da bi ta nova koalicija, ukoliko se pokaže uspešnom, mogla da potraje i četiri godine. Nosilac beogradske liste "Ujedinjeni za pobedu Beograda" Vladeta Janković u utorak nam je rekao da je još rano govoriti o potencijalnim koalicijama.

- Čekamo konačne rezultate, nezahvalno je i prerano to prognozirati. Opozicija će se sastati narednih dana, razgovaraćemo i posle dogovora videćemo u kom pravcu će ići saradnja - ističe Janković za naš list.

Kandidat za gradonačelnika koalicije "Moramo - Za dobar grad" Dobrica Veselinović kaže da su razgovori sa predstavnicima beogradske opozicije u toku, te da će oni pričati sa "svima koji nisu i neće sarađivati sa SNS i SPS".

Novosti

- Mi smo otvoreni za saradnju sa Dverima, Zavetnicima i NADA, ali imamo jasne programske, vrednosne i ideološke linije iza kojih nećemo ići. Samim tim je potrebno videti da li u ovom trenutku možemo da nađemo zajednički imenitelj, kako bismo smenili režim. Ono što je nama bitno jeste da nema nikakvih dogovora ili razgovora sa režimom - precizira Veselinović.

Sličnog stava je i Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika koja kaže da će rado razgovarati sa kolegama iz opozicije, ali da se neće odreći programa za Beograd. Takođe, ponovila je da Zavetnici nisu zainteresovani za koaliciju sa SNS, o čemu se spekulisalo prethodnih dana.

- Što se tiče saradnje sa SNS, bila sam vrlo precizna pre izbora i sada, nismo zainteresovani za saradnju sa naprednjacima - zaključuje Milica Đurđević Stamenkovski.

ĐILAS: UVID I U DžAKOVE SA LISTIĆIMA

GOTOVO je izvesno da će na pojedinim biračkim mestima u Beogradu biti ponovljeno glasanje - rekao je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas. - Za opoziciju u Beogradu glasalo je 70.000 ljudi više nego za SNS i SPS i pozivam građane da na dopunskim izborima glasaju i pomognu listu "Ajmo ljudi" da uđe u gradski parlament čime bi nam se otvorio put da formiramo vlast u prestonici.

Posle sastanka predstavnika opozicionih koalicija "Ujedinjeni za pobedu Beograda", "Moramo", NADA, Zavetnici, "Dveri - POKS", na kojem je bio i Boris Tadić čija lista "Ajmo ljudi" nije prešla cenzus, Đilas je istakao da opozicija raspolaže zapisnicima sa svih biračkih mesta, prema kojima je na izborima u Beogradu glasalo 916.960 birača. Od toga je, tvrdi Đilas, nešto više od 412.000 podržalo SNS i SPS, dok je za ostale stranke koje dosad nisu bile deo dosadašnje gradske vlasti, glasalo više od 485.000 građana.

Đilas je objasnio i da se po sadašnjem zakonu primedbe ne upisiju u sam zapisnik, već na poseban papir i opozicija uvid u ta dokumenta ima tek od sinoć.

- Videćemo na kojim biračkim mestima ćemo podneti prigovore - rekao je Đilas i najavio i da će opozicija podneti zahtev za uvid u džakove sa biračkim materijalom.

U slučaju da ne bude ponavljanja glasova, kaže Đilas, odnos mandata u gradskom parlamentu između SNS i SPS sa jedne i ostalih lista sa druge strane je 55 prema 55.

ŠAPIĆ BEZ KOMENTARA O KANDIDATURI ZA GRADONAČELNIKA

PRESTONIČKA lista Srpske napredne stranke, čiji je nosilac bio Aleksandar Šapić, na proteklim izborima osvojila je manje glasova na Novom Beogradu nego 2018. godine, kada je SNS bio sam. Od 143 biračka mesta, SNS je na 75 birališta sada dobio manje glasova sa Šapićem nego pre četiri godine.

Prema nezvaničnim rezultatima, opozicione koalicije "Ujedinjeni za pobedu Beograda" i "Moramo - Za dobar grad" zbirno su osvojili 40,1 odsto, odnosno 49.560 glasova, dok su SNS i SPS zajedno zabeležili 38 odsto ili 47.030 glasova. Na opštini Novi Beograd, gde je na čelu upravo Aleksandar Šapić, glasalo je 60,3 odsto, odnosno 123.534 građana.

Podaci sa prošlih prestoničkih izbora 2018. pokazuju da je SNS na Novom Beogradu tad, bez Šapića, osvojio ukupno 40.403 glasa, dok je s njim taj broj narastao na 40.515 glasova. Na naše pitanje gde je bio u toku izborne noći i da li mu je urgožena kandidatura gradonačelnika, Šapić nam je u utorak kratko poručio:

- Bio sam tamo u SNS tokom izborne noći, bila je velika gužva, nisam želeo da se guram. Ne bih dalje ništa komentarisao - rekao je Šapić.

Pogledajte više