GEOPOLITIKA NOVOG EVROAZIJSTVA: Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića na Jutjub kanalu KCNS

V. N.

01. 04. 2022. u 22:02

APRILSKA tribina Milorada Vukašinovića posvećena je novom evroazijstvu i njegovim savremenim geopolitičkim manifestacijama.

Foto: KCNS

Početkom devedesetih godina minulog veka u Rusiji dolazi do obnove interesovanja za evroazijsku ideju.

Govoreći o osnovi programskih principa ovog pokreta i o tome u kolikoj je meri ovaj intelektualni i filozofski pravac odredio glavni tok ruske politike, Vukašinović naglašava da su novi evroazijci smatrali da nestanak Sovjetskog Saveza označava prekretnicu koja treba da podstakne kreativne društvene potencijale u smeru stvaranja Nove imperije.

Osnovi geopolitike Aleksandra Dugina postali su svojevrsni „manifest novog evroazijstva" i prvi udžbenik geopolitike na ruskom jeziku, čija je suština u praktičnoj primeni načela „misliti prostorno", što podrazumeva radikalan otklon u odnosu na dotadašnje forme ruske državnosti.

Vukašinović je podsetio na činjenicu da u Srbiji evroazijski pokret nema svoju filijalu, zaključivši da je srpsko povezivanje s Evroazijskom unijom veoma važno i zbog našeg što uspešnijeg povezivanja s Kinom i odgovarajuće političke, ekonomske i teritorijalne valorizacije, nasuprot neprekidnim ucenjivanjima koja već decenijama stižu „s one strane Atlantika".

Pogledajte više