FALSIFIKOVALI ČAK 490 POTPISA? RIK ne veruje u validnost izjava, a "overitelj" Ivan Marić ne postoji

S. V. - S. S. R.

25. 03. 2022. u 10:07

OPŠTINA Novi Beograd podneće krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog, kako kažu, korišćenja falsifikovanog pečata ove lokalne samouprave za overavanje izjave podrške listi "Ruski manjinski savez - Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko-ruski pokret, Srpsko-ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza)" za parlamentarne izbore.

Foto Z. Jovanović

Ovako beogradska lokalna samouprava reaguje na dopis koji im je uputila Republička izborna komisija, posle predloga dopune dokumentacije ove koalicije. Iz RIK sumnjaju u ispravnost 490 izjava birača koji podržavaju tu listu, a koje je navodno overio Ivan Marić u Opštinskoj upravi Novi Beograd, pečatom sa specifičnom oznakom. Dostavili su im i primerak sporne izjave, te tražili izjašnjenje.

U GO Novi Beograd ističu da nikad nisu pečatirali nijednu izjavu birača da podržava ovu listu, te da "overitelj" imenom Ivan Marić nikada nije bio zaposlen u njihovoj upravi.

- Pečat koji je korišćen za overu izjave, koju nam je RIK dostavio kao primer sporne izjave, bio je u upotrebi od 4. maja 2005. do 6. septembra 2005. godine, a komisijski je uništen 6. avgusta 2009. godine. Ispod imena "ovlašćenog izvršitelja" na izjavi koju nam je RIK dostavio, kao mesto i adresa upisano je "Gradska uprava N. Beograd", što je pojam koji ne postoji - navodi se u saopštenju Opštine Novi Beograd.

Tokom ove izborne kampanje, lista Ruskog manjinskog saveza već je bila osporavana. Kandidati pomenute koalicije predali su potpise za parlamentarne izbore u roku. Međutim, lista im je vraćena na doradu zbog nedostatka potpisa i sumnje da zaista predstavljaju manjinske narode Rusa i Grka. U RIK su tada obrazložili da na listi koju su predali sa imenima za poslanike imaju tek nekoliko ljudi koji su upisani u poseban birački spisak za manjine. RIK je, i kada je Ruski manjinski savez dostavio dopunu dokumentacije, potvrdio svoju prethodnu odluku - da oni nisu manjinska stranka i da ne mogu da učestvuju na izborima. Međutim, Upravni sud je uvažio žalbu Ruskog manjinskog saveza i dozvolio im da uđu u izbornu trku, i to kao 19. na republičkoj listi, a 12. na beogradskoj.

CRTA: ZAHTEVAMO KRIVIČNO GONjENjE

ZAHTEVAMO hitnu reakciju organa krivičnog gonjenja, u cilju utvrđivanja istine i privođenja pravdi odgovornih za potencijalnu izbornu prevaru. Ovako, na saopštenje GO Novi Beograd, kojim se ukazuje na falsifikovanje izjava podrške građana listi Ruskog manjinskog saveza, reaguje Posmatračka misija Crta.

- Ukoliko je zaista prekršen zakon, navedeni slučaj je još problematičniji zbog činjenice da se sumnje odnose na listu koju je RIK već zvanično proglasio - kažu iz Crte.

Pogledajte više