U TRCI I PROGRAMER ROBOTA: Pravnici, lekari i ekonomisti "vode" na listama , ima i neobičnih zanimanja

S. Rovčanin Tomković

11. 03. 2022. u 07:26

I PRE nego što se objave zvanični rezultati parlamentarnih izbora 3. aprila jasno je da će u novom skupštinskom sazivu prednjačiti ekonomisti, pravnici, lekari i profesori. Upravo su ova zanimanja najviše zastupljena na listama stranaka i koalicija koje su se dosad prijavile u trku za poslanike.

Foto Tanjug

Uz ove profesije, koje su i u dosadašnjim parlamentarnim sazivima bile dominantne, ima i glumaca, sportista, domaćica, mesara, ali i jedan - pilot.

Na listi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", među mnoge javne ličnosti (glumci Lazar Ristovski i Lepomir Ivković, operske umetnice Jadranka Jovanović i Nataša Tasić Knežević), "uleteo" je i jedan pilot - Vladan Đukić. Marko Đumić kao zanimanje je naveo - sekretar skupštine, a Dragan Šormaz - srednja stručna sprema.

U koaliciji socijalista, Jedinstvene Srbije i Zelenih Srbije, na listi "Ivica Dačić - premijer", nalazi se master turizmolog Jelena Bolović, kao i elektroenergetičar Dejan Negić.

Savez vojvođanskih Mađara obogatio je svoju listu pedagogom narodne igre Anom Kišimre Serdom. Tu je i Adam Pletl, organizator sportskih takmičenja, bravar Atila Kovač, mesar Lajoš Ferenc, mašinbravar Zoltan Sabo, krojačica Aniko Balog...

Radikali su se oslonili i na Aleksandru Damnjanović koja je bavi stočarstvom, Ivanu Zečević, profesora arapskog jezika, Pavla Lužaića, zidara, Gorana Đokića - saradnika na utuženju...

"Ujedinjeni za pobedu Srbije" uvrstili su na listu Branislava Tomaševića, dramskog umetnika, Slavicu Radovanović, pukovnika policije u penziji, Đorđa Đorđića, košarkaškog trenera, Nemanju Kneževića, akademskog slikara...

Profesor narodne odbrane Marijana Marjanović našla se među 250 kandidata za poslanika ispred koalicije NADA, kao i Mirela Komnenić, profesor klavira, Mihailo Petković, akademski slikar, Nina Grujić, modni dizajner, Katarina Petrović, kostimograf...

Jedini pekar koji se nalazi među kandidatima za poslanike je Slavoljub Paunović, koji brani boje Zavetnika, a na istoj listi je i programer robota za zavarivanje Dušan Šabić. Na spisku kandidata je i nekoliko kuvara.

Stranka pravde i pomirenja uvrstila je na listu "Muftijin amanet" Harisa Zogića, mastera islamskog bankarstva, dok je koalicija "Moramo" poverenje ukazala Tatjani Ljubišić, profesoru arapskog jezika i književnosti, frilenseru Teodori Gavran, zemljoradniku Srđanu Trailoviću. Suverenisti su kandidovali Mirjanu Raščanin, dispečera, kao i Dragana Rodića, profesora muzike. Dveri imaju rudara Srđana Markovića i reiki učitelja Anu Filipović. U okviru liste "Ajmo ljudi" nalazi se saksofonista Aleksandar Jaćimović.

Pogledajte više