PRETNJA PO MIR JEDINO KURTI: Priština se drznula da "opomene" Beograd zbog neuvođenja sankcija Rusiji

D. M.

07. 03. 2022. u 08:00

KANONADA provokacija iz Prištine, koja je započela izbijanjem ukrajinske krize, ne prestaje, a posle zahteva za članstvo lažne države u NATO, lideri kosovskih Albanaca sad bi da kreiraju i spoljnu politiku Beograda.

Foto: EPA/ Georgi Licovski

Tako je premijer privremenih institucija u pokrajini Aljbin Kurti otišao i korak dalje, pa se drznuo da preti Srbiji jer se, kako je naveo, nije priključila sankcijama Rusiji. On je ponovo optužio Beograd da predstavlja "direktnu pretnju po region":

- Dok Srbija ne pristane da potpiše deklaraciju o nenapadnju i miru sa Kosovom, i ne ogradi se od ruske agresije i invazije na Ukrajine, i istovremeno pridruži drugim demokratijama u uvođenju sankcija Rusiji, ona predstavlja direktnu pretnju po region, po dugoročni i zajednički mir i bezbednost - poručio je Kurti.

Njemu je oštro odgovorio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je za "Novosti" poručio da je "jedini koji predstavlja direktnu pretnju po mir i stabilnost regiona Aljbin Kurti":

- On gotovo svakodnevno izjavama i postupcima pokušava da destabilizuje prilike na terenu. O tome svedoči i činjenica da ne želi da učestvuje u konstruktivnom dijalogu u Briselu, da ne želi da rešavamo probleme za pregovaračkim stolom, već da generiše nove krize i incidente.

Petković kaže da o Kurtijevoj "miroljubivoj" politici i o tome koliko je iskren u pozivima na mir i nenapadanje, najbolje svedoči 158 incidenata prema Srbima na KiM i hramovima Srpske pravoslavne crkve od trenutka kada je došao na vlast:

- Samo zahvaljujući odgovornoj politici predsednika Aleksandra Vučića i Srbima u pokrajini, koji veruju svojoj državi i ne nasedaju na provokacije, mi uspevamo da održimo mir na terenu.

Kritike na račun destruktivne politike lidera kosovskih Albanaca koji hoće da iskoriste dešavanja na istoku Evrope da zaoštre odnose sa Beogradom i situaciju u regionu, počele su da se čuju i u samoj Prištini. Tako je publicista Ljiri Ljoši pozvao kosovske lidere da prekinu političke igre.

- Ne preti nam opasnost od Srbije. Ne treba odmah da idemo u NATO, radite na tome da olakšate život građanima u ovoj globalnoj krizi. Oslobodite se beskorisnih reči. Ne možete da zainteresujete NATO, EU, ili SAD. Ukrajinu interesuju Amerika i NATO, Kosovo je uopšte ne zanima. Čak i ako rat danas prestane, Ukrajina nema interes da prizna Kosovo - rekao je Ljoši za "Ekonomiju onlajn".

ČLANSTVO U NATO NEMOGUĆE

I PROFESOR međunarodnih odnosa Afrim Hoti rekao je u nedelju da članstvo Prištine u NATO, po ubrzanoj proceduri, a za šta se poslednjih dana zdušno zalažu lideri kosovskih Albanaca, sve pod plaštom navodnih pretnji od Srbije - nije moguće. Hoti je naglasio da bi za to morale da glasaju sve članice Alijanse, kao i da Priština reši odnose sa Beogradom.

Pogledajte više