BORIS DŽONSON PROVOCIRA SRBE: Putin je kao Milošević

Novosti online 05. 03. 2022. u 20:45

PREMIJER Velike Britanije Boris Džonson smatra da Vladimir Putin i Slobodan Milošević imaju zajedničke karakteristike, ističući da je Milošević taj koji je "Srbe ubedio da se na Kosovu i Metohiji rodio nacionalizam i srpska nacija".

Foto: Profimedia

On je u intervjuu za "El Pais“kazao da veruje da postoji veoma bliska analogija između sadašnjeg ponašanja Putina i onoga što je Slobodan Milošević uradio poslednjih godina.

- Veoma je interesantno da su oba lidera dugo na vlasti, obe autokrate imaju za cilj rast, nastoje da ojačaju svoju unutrašnju poziciju i pronalaze veliki nacionalistički cilj - rekao je premijer Džonson.

Džonson tvrdi da je Milošević pokušao da ubedi Srbe da su Kosovo i Metohija mesto gde su se "rodili nacionalizam i srpska nacija“ .

- Slobodan Milošević je identifikovao Kosovo (i Metohiju) kao mesto rođenja srpske nacije i inspirisao je svoj narod zabludom da tu zemlju treba osloboditi i spasti - rekao je Džonson.

Kaže da postoji velika sličnost između "katastrofalne greške Miloševića" i onoga što je ruski predsednik rekao o Kijevu, poreklu ruske religije, kulture i civilizacije i njegovim ciljevima za Ukrajinu.

Džonson je govorio i o Haškom tribunalu i dokazima protiv Rusije.

- Kada je u pitanju Međunarodni krivični sud, ovo je njihov slučaj. To bi trebalo da bude prikupljanje dokaza. Ako postoje dokazi o korišćenju ilegalne municije, kasetnih bombi ili nedozvoljenog oružja, to će morati da se reši u Holandiji - rekao je Džonson.

Pogledajte više