ORLIĆ O NAVODIMA "CRTE": Vređaju inteligenciju građanima Srbije

Novosti online 21. 02. 2022. u 20:51

POTPREDSEDNIK Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić oglasio se povodom navoda „Crte“ za koje je saopštio da „izgledaju kao da su pisani u izbornom štabu - onih u čijem su društvu jurišali već jednom na ogradu Predsedništva.“

Foto: Tanjug

- I da se nismo već mnogo puta uverili u ostrašćeno delovanje CRTE, njihov poslednji tzv. "izveštaj" bio bi sasvim dovoljan da svakome u Srbiji bude jasno - da je reč o običnim političkim aktivistima. Drugačije bi bilo prosto nemoguće - da (slučajno) nanižu toliko neiskrenosti, amaterizma i zlonamernosti, u baš svakoj tvrdnji i "stručnoj" oceni koju su izneli – saopštio je Orić.

Uradili su to, kako kaže, vrlo namerno, a istina ih vrlo jednostavno demantuje:

1. Tzv. "Kampanja pre kampanje"

U uvodu svog izveštaja CRTA ističe da su institucije države bile izraženo uključene u vođenje "kampanje pre kampanje do momenta raspisivanja izbora". I tu je već jasno - ovo nikakva "struka" ne bi stavila u ozbiljan izveštaj. Sama jezička konstrukcija "kampanja pre kampanje" predstavlja potpuni - nonsens.

Kao rezultat međustranačkog dijaloga koji je vođen 2019. godine, u Zakon o finansiranju političkih aktivnosti uvedena je definicija izborne kampanje. Zakon definiše izbornu kampanju kao skup aktivnosti političkih subjekata koje počinju od dana raspisivanja izbora i okončavaju se danom donošenja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora, u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima i njihovih izbornih programa i pozivanja birača da za njih glasaju, odnosno da ne glasaju za druge učesnike na izborima i koje obuhvataju: rad sa biračima i članstvom; organizovanje i održavanje skupova; promociju, izradu i podelu reklamnog materijala, brošura, lifleta i publikacija; političko oglašavanje; istraživanje javnog mnjenja, medijske, marketinške, PR i konsultantske usluge; sprovođenje obuka za stranačke aktivnosti, kao i druge slične aktivnosti; ostale aktivnosti čiji su troškovi nedvosmisleno povezani sa izbornom kampanjom.

Dakle, po definiciji, izbornom kamanjom se mogu smatrati samo aktivnosti koje politička stranka preduzima - nakon raspisivanja izbora. Aktivnosti koje preduzimaju članovi političke stranke, što uključuje i one članove koji obavljaju javne funkcije, ne mogu se kvalifikovati kao izborna kampanja. Iz toga dalje proističe da se norme koje se odnose na ponašanje članova političke stranke koji su imaoci javne funkcije za vreme izborne kampanje ne mogu primenjivati na period pre raspisivanja izbora. I sve to CRTA vrlo dobro zna, jer je u procesu 2019. godine učestvovala. Ali su se u međuvremenu suočili sa amnezijom? Pa ih to, sasvim "slučajno", dovede u stanje da danas imaju isti tekst kao i funkcioneri bivšeg režima? Oni isti, u čijem su društvu rukovodioci CRTE snimljeni na političkim skupovima. Teško da je to - slučajno.

Foto: SNS

2. Optužbe za neravnopravnu medijsku zastupljenost

U svom izveštaju CRTA ukazuje na to da "uvođenje Privremenog nadzornog tela nije otklonilo i ozbiljne propuste u radu REM-aa, čiji su prvi rezultati monitoringa političkog pluralizma u medijima upitni sa stanovišta potpunosti i tačnosti“. Zaista? CRTA je to zaključila, onako "stručno" kao što je izmislila "kampanju pre kampanje", i onda - mora da je tačno? Pre će biti da je površno, neprofesionalno i politički instruisano.

Činjenice kažu: nakon usaglašene metodologije za praćenje ponašanja medija na sednici "Privremenog nadzornog tela" u decembru 2021. godine, Regulatorno telo za elektronske medije sprovelo je istraživanja političkog pluralizma na programima osam pružalaca medijskih usluga za period od 1. januara do 10. februara 2022. godine.

Metodologija istraživanja programa pružalaca medijskih usluga dostupna je na sajtu Regulatora. CRTA sigurno ima računar i pristup internetu, da se u to uveri.

Rezultati monitoringa izazvali su histerične reakcije dela organizacija "za istraživanje i praćenje medija". Najglasnije među njima jesu CRTA i BIRODI, navodni "istraživači" čije su metodologije istraživanja poznate - samo njima. Na sve to, "objektivnost" BIRODI je potvrđena i - njihovim učešćem u "stručnom timu protesta". Pametnom dosta. Sa druge strane, REM svoje izveštaje radi u skladu sa najvišim istraživačkim standardima, među kojima su na prvom mestu pravila OEBS. Ali CRTA i BIRODI su "stručniji" nego OEBS? Ako tako tvrdi "stručni tim protesta" tokom kog se nasilno upadalo i na Radio Televiziju Srbije, i u Narodnu Skupštinu Republike Srbije - da mu verujemo?

3. Tzv. klijentelističke aktivnosti Srpske napredne stranke

CRTA u svom izveštaju paušalno optužuje Srpsku naprednu stranku da podmićuje birače i vrši pritisak na njih. Ne navodi se nijedna činjenica koja bi potkrepila optužbe, niti bilo kakav dokaz. Jedino što se navodi jeste - šest prijava koje je CRTA podnela Agenciji za sprečavanje korupcije. Agencija u zakonom propisanim rokovima sprovodi postupke po tim prijavama. Neće sigurno CRTA da donosi odluke umesto Agencije. Ali, evo: da se pravimo da su svi navodi u tim prijavama tačni - šest slučajeva na nivou celokupne teritorije Republike Srbije ne može nikako da opravda izvođenje zaključka o tome "da se svakodnevno i kontinuirano vrše pritisci na birače koji su takvim delovanjima izloženi kroz duži period". To je, i za prosečnu pamet i najočajniji izborni štab, prosto - besmisleno.

Foto Tanjug

4. Navodi o zloupotrebama biračkog spiska

CRTA u svom izveštaju navodi "da je u javnosti ponovo otvoreno pitanje zloupotrebe biračkog spiska". Jeftina i providna - manipulacija. To što je u javnosti "izneta sumnja" (čitaj: rekli funkcioneri iz partije Dragana Đilasa, a preneli njihovi mediji) ne znači da je - istina.

O besmislu optužbi da je u januaru vršeno masovno upisivanje državljana Republike Srpske u birački spisak Republike Srbije govori činjenica: da je broj upisa u birački spisak u januaru 2022. godine za preko 30% manji nego u decembru 2021.

CRTA "zaboravlja" (opet ta amnezija?) i da je, javno, nesporno dokazano da su optužbe za zloupotrebu biračkog spiska lažne. Funkcioner Stranke slobode i pravde Borko Stefanović iznosio je u javnosti optužbe o masovnom upisu birača sa fiktivnim prebivalištem na adresi Novopazarska broj 6, u beogradskoj opštini Vračar. Što je raskrinkano kao notorna laž, jer niti trenutno, niti nekoliko izbornih ciklusa unazad niko nije upisan u izvodu iz biračkog spiska na toj adresi. I to je čuo svako u Srbiji. Osim CRTE?

Činjenica je i da su na osnovu preporuka ODIHR-a izvršene neophodne izmene i omogućen je pristup podacima iz biračkog spiska. Osim toga, u skladu sa sporazumom koji je postignut u okviru Međustranačkog dijaloga, Vlada je formirala Radnu grupu za kontrolu biračkog spiska u kojoj se nalaze predstavnici opozicionih stranaka. Avaj - i tu je amnezija savladala "struku", pa jadna CRTA trpi?

Pre će biti: vodi CRTA kampanju - onako kako im je "nacrtao" izborni štab. Njihovo pravo. Ali neka ne vređaju inteligenciju ostalima u ovoj zemlji. Izvan njihove političke opcije i zone uticaja izbornog štaba kom pripadaju nalazi se - ubedljiva većina građana Srbije. Koji ne dozvoljavaju da ih vređaju i varaju, po stoti put prodaju maglu - ni samoproglašeni "stručnjaci", ni prevaranti iz bivšeg režima. Nikada više.

Pogledajte više