PRIŠTINA PRIPREMA PODMUKLI TRIK: Biračka mesta za Srbe na KiM kao ambasade?!

D. MILINKOVIĆ

08. 02. 2022. u 08:00

UOČI izbora 3. aprila, Priština pokušava da servira još jedan trik koji bi vodio ka indirektnom priznavanju lažne kosovske države: dozvoliće glasanje Srba u pokrajini, ali po principu izjašnjavanja "srpske dijaspore", odnosno stranih državljana. A biračka mesta na kojima bi Srbi glasali praktično bi bila tretirana kao ambasade i diplomatsko-konzularna predstavništva.

Foto I. Radulović

Ovako bi se u, najkraćem, mogle protumačiti informacije da je zamenik kosovskog premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi predložio specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Miroslavu Lajčaku četiri tačke na koje Beograd treba da pristane kako bi digli rampu za organizovanje izbora.

Po onome što piše prištinska štampa, zamisao je da se Beogradu dozvoli da održi izbore na KiM ako u svim dokumentima i na biračkim mestima koristi naziv "Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu" i u tom slučaju Vlada u Prištini saglasna je da dodeli imunitet i diplomatske privilegije biračkim mestima i pojedincima uključenim u organizaciju izbora. Takođe, traži se da misija OEBS na Kosovu organizuje održavanje izbora i prikupljanje glasova na biračkim mestima, a srpskim partijama i političarima neće biti dozvoljeno da vode kampanju na teritoriji KiM. Četvrti uslov je "primena reciprociteta na građane Kosova koji žive u Srbiji na osnovu iste prakse".

Zasada, međutim, nema potvrde da je ovaj predlog Prištine i zvaničan, niti da je dostavljen specijalnom izaslaniku EU Lajčaku. To je za "Novosti" potvrdio i Peter Stano, portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost:

- Iako, kao opšte pravilo, nikada ne komentarišemo ono što nam partneri kažu, predlažu ili nam daju, već je to na njima da komentarišu, u ovom konkretnom slučaju mogu da kažem da ove tvrdnje jednostavno nisu tačne. Ništa od onoga što je navedeno nije pokrenuto niti je saopšteno specijalnom predstavniku EU Lajčaku tokom njegovih razgovora u Prištini prošle nedelje. Podsetio bih na naš veoma poznat stav po pitanju glasanja Srba na Kosovu na srpskim listićima, koji je saopšten u više navrata i na različitim nivoima: na stranama je da se uključe u pregovore i pronađu potrebni konsenzus. EU je spremna da olakša i pruži ideje u skladu sa evropskom praksom, ali na kraju odgovornost za postizanje sporazuma leži na stranama. Lajčak je to vrlo jasno rekao sagovornicima tokom svoje posete Prištini.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže nam da su uslovi Prištine oko održavanja izbora još jedna u nizu provokacija i opasnih političkih igara kojima nastoje da iznude poteze Beograda kako bi mogli da kažu da smo priznali Kosovo:

- Da ne bi trpeli kritike međunarodne zajednice navodno pokazuju konstruktivnost, ali postavljajući takve uslove za koje unapred znaju da za nas nisu prihvatljivi, između ostalog, da se biračka mesta tretiraju kao DKP, a članovi biračkih odbora kao diplomate. Sve je očiglednije da Priština po svaku cenu želi da onemogući Srbe da ostvare svoja osnovna prava i glasaju.

Diplomata Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti praktično iste uslove postavio i za nedavno izjašnjavanje o referendumu o ustavnim promenama iz oblasti pravosuđa:

- Ovo je samo razrada Kurtijevog modela da glasanje može, ali po principu na koji se izjašnjavaju strani državljani, u ovom slučaju preko Kancelarije za vezu. Ako Srbija to prihvati indirektno priznaje Kosovo. Jer, u tom slučaju bi se Kancelarija za vezu tretirala kao ambasada.

PANIKA ZBOG PODRŠKE KONGRESMENA BEOGRADU

U PRIŠTINI je nastala panika zbog pisma koje je 16 kongresmena, i demokrata i republikanaca, uputilo predsedniku Džozefu Bajdenu, u kojem ga pozivaju na unapređenje odnosa SAD i Srbije.

Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli rekao je da je pojačan uticaj Beograda u Vašingtonu veoma zabrinjavajući i da Priština mora da se suprotstavi ovim diplomatskim aktivnostima. Bivši poslanik Demokratskog saveza Kosova Faton Bisljimi otišao je i korak dalje, pa je kongresmenima koji su podržali Srbiju poslao pismo u kojem traži da tu podršku - povuku. Još je optužio Srbiju da "falsifikuje istorijske činjenice", pa čak i da su Srbi činili zločine nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

Zoran Milivojević kaže nam da ovakve reakcije iz Prištine ne treba da čude jer je pismo podrške kongresmena ozbiljan politički gest prema Srbiji:

- To sve pokazuje da se politički pristup Amerike prema Srbiji menja u pozitivnom pravcu.

Pogledajte više