OMOGUĆITI SRBIMA DA GLASAJU: I vlast i opozicija tražili od delegacije EP da se založe za prava naših ljudi u južnoj pokrajini

Agencije

28. 01. 2022. u 20:47

EVROPARLAMENTARCI koji posreduju u međustranačkom dijalogu u Srbiji održali su u petak niz sastanaka sa državnim vrhom i predstavnicima stranaka vlasti i opozicije, a glavne teme bili su dosadašnji koraci u pravcu unapređenje izbornog procesa, dalje preporuke, ali i problemi sa kojima se Srbi sa KiM suočavaju u ostvarivanju svojih glasačkih prava.

Brnabićeva i Bilčik / Foto Tanjug

Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan su se tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem osvrnuli na rezultat nedavno održanog referenduma i pozdravili završetak ovog važnog koraka u reformi Ustava u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje EU. Posrednici EP su razgovor sa predstavnicima opozicije ocenili kao konstruktivan i upoznali predsednika sa pojedinim sugestijama u vezi sa izbornim procesom, ali i sa predloženim izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, kao i o tekućem radu Privremenog nadzornog tela za praćenje medija.

Vučić je istakao da je od početka pokazao spremnost i volju da sasluša sve argumentovane predloge i da je mnogo toga već urađeno u cilju unapređenja izbornih uslova. On je posebno istakao brojne i konstantne opstrukcije kojima vlasti u Prištini, suprotno svim demokratskim standardima i evropskim vrednostima, pokušavaju da liše Srbe sa KiM da ostvare svoje biračko pravo na aprilskim izborima.

Iste poruke u razgovoru sa evroparlamentarcima poslala je i premijerka Ana Brnabić.

Deo opozicije, odnosno predstavnici Nove stranke, GDF i SDS, takođe su u petak zatražili od posrednika iz Brisela da pomognu da Srbi na KiM mogu da ostvare svoje biračko pravo.

Novim razgovorima u Beogradu sa poslanicima Evropskog parlamenta ovog puta odazvali su se i DS, PSG i Vuk Jeremić iz Narodne stranke, a koji su prošlog septembra napustili međustranački dijalog nezadovoljni njegovim tokom.

Pogledajte više