NEMAČKA NEĆE NAORUŽAVATI UKRAJINU: Umesto naoružanja Berlin Kijevu šalje terensku bolnicu

Tanjug

22. 01. 2022. u 09:06

NEKOLIKO dana nakon što je Velika Britanija počela da snabdeva zvanični Kijev protivtenkovskim naoružanjem, Berlin je saopštio da Ukrajini neće isporučiti oružje zbog mogućeg sukoba sa Rusijom.

Foto: Depositphotos

To je potvrdila je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

Dvostranački odbor američkih senatora takođe je najavio isporuke naoružanja za Ukrajinu, uključujući i rakete, malokalibarsko oružje i borbena plovila, s ciljem da se pomogne Ukrajini da se odbrani od potencijalne ruske invazije, prenosi Rojters.

Nemački kancelar Olaf Šolc je, međutim, ponovio da je politika Berlina da ne isporučuje oružje u zone sukoba.

- Mogu da razumem želju da podržimo Ukrajinu, ali to je upravo ono što mi već radimo. Ukrajina će u februaru dobiti kompletnu terensku bolnicu zajedno sa neophodnom obukom, koju sufinansira Nemačka u iznosu od 5,3 miliona evra (6,01 miliona dolara), rekla je Lambrehtova u intervjuu za list Velt am zontag.

Ona je podsetila da se u Nemačkoj već leče teško ranjeni pripadnici ukrajinskih snaga i naglasila da Berlin za sada nije spreman da snabdeva Kijev naoružanjem.

- Moramo da učinimo sve da ne dođe do eskalacije. Trenutno isporuka oružja ne bi bila od koristi i o tome postoji saglasnost u Vladi Nemačke, rekao je Lambrehtova.

BONUS VIDEO: 

DOSIJE: Rat Jermenije i Azerbejdžana - vizuelna rekonstrukcija događaja

Pogledajte više