PRETIO DA ĆE MU ISEĆI VENE NA SPAVANJU: Zatvorski dani hrvatskog ubice - cimeru lomio rebra i iživljavao se

Novosti online 16. 01. 2022. u 00:09

PERO Lukić (44) iz Novog Virja, jedan od najstrašnijih zločinaca moderne hrvatske istorije koji je iz koristoljublja 2011. godine zajedno sa partnerkom, sada pokojnom Maricom Duvnjak, omamio i pored Križevaca živog zapalio bogatog zagrebačkog penzionera Hrvoja Filipovića (71), nema mira ni u zatvoru, gde služi 35 godina kazne zbog ubistva.

Foto: Arhiva Novosti/N. Fifić

Kako piše "Podravski",  u zatvoru je svakodnevno fizički maltretirao zatvorenika osuđenog zbog polnog zlostavljanja deteta, zbog čega je osuđen na godinu dana zatvora.

Kako se navodi u presudi Opštinskog suda u Varaždinu koja je nedavno na Županijskom sudu proglašena pravosnažnom, Pero je u varaždinskom zatvoru svakodnevno fizički maltretirao svog cimera pedofila.

Tukao ga je šakama po leđima i glavi, posebno u predelu levog oka. Dva puta ga je sa leđa kolenom udario u levu stranu tela i teško ga povredio. Zatvoreniku pedofilu je slomio rebra, a osim te teške povrede, zadobio je krvni podliv beonjače oka, nagnječenje grudnog koša i krvni podliv bedara.

Nepravosnažnom presudom donesenom u aprilu prošle godine, Pero Lukić je presudom Opštinskog suda osuđen na godinu i četiri meseca zatvora, ali žalio se na presudu. Županijski sud mu je u septembru prošle godine delimično prihvatio žalbu i kaznu umanjio na godinu dana zatvora.

Cimeru nije prijao tretman

Njegov cimer na sudu je opisao torturu tokom sedmomesečnog boravka u varaždinskom zatvoru sve dok ga Pero nije "rešio", kako pišu hrvatski mediji, tako što mu je polomio rebra.

"Kada sam bio u šetnji, drugi zatvorenici koji su bili sa mnom u sobi pročitali su moje papire i tako saznali zašto sam u zatvoru. Nakon toga usledila su maltretiranja, pretnje, šamaranja, batine", rekao je Perin cimer, inače osuđeni zlostavljač malog deteta.

Ispričao je kako su u zatvorskoj sobi bila šestorica robijaša. Verbalne pretnje i maltretiranja trpeo je svakodnevno od petorice, samo ga zatvorenik Ivan nije vređao. Zatvorenik Zdravko ga je, kako kaže, malo maltretirao, ali ne fizički, dok su najžešći prema njemu bili Zlatko O. i osuđeni Pero Lukić.

Doktorka otkrila sve

- Zlatko me je šamarao, a Pero uz to i često fizički napadao. U kupatilu mi je stavljao mokar peškir oko vrata i stezao ga, gurajući mi glavu u kantu s vodom da vidim koliko ću dugo da izdržim. Osim toga, kada sam čistio sobu, znao je da me udara rukama i nogama u rebra. To se ponavljalo kroz više dana. Trpeo sam zlostavljanja jer mi je Pero rekao da nikome o tome ne smem da kažem. Trpeo sam bolove, bio u strahu sve dok zatvorska doktorka nije videla da imam krvavo oko. Rekao sam da je to od vode kada sam se umivao, ali nije mi verovala. Pozvala me je u sobu, rekla da se skinem i videla da mi je telo puno modrica. Nakon toga sam otišao u hitnu. Zlatko to nije učinio kada me on samo šamarao. Pero, kada me udarao, udarao me je ne jednom, nego više puta. Znao je da me udari tako snažno da sam ostao bez daha. Branko me je jednom tako udario u uvo da mi je ono nateklo i u njemu je bila sukrvica -  ispričao je zlostavljani zlostavljač i objasnio zašto je sve to trpeo tako dugo.

- Pretili su mi da će mi iseći vene na spavanju ako ih prijavim, a kako su pretili da će me ubiti, nisam tražio premeštaj jer sam ih se bojao - kazao je na sudu oštećeni zatvorenik.

Svedok zatvorenik koji je bio s njima kratko u sobi nije video zlostavljanja, ali je potvrdio kako se oštećenom izrugivala cela soba zbog krivičnog dela koje je počinio – seksualnog zlostavljanja deteta.

(MONDO)

Pogledajte više