PREDSEDNIK VUČIĆ: Radikalni nacionalnalizam je u porastu u celom regionu

Novosti online 12. 01. 2022. u 21:54

U SVOM obraćanju javnosti, predsednik Srbije naglasio je da je radikalni nacionalizam poslednjih godina u porastu u celom regionu.

Foto: Printskrin RTS

- Napravljena je atmosfera u kojoj nema poverenja, koju Srbi i Bošnjaci grade decenijama. Nije to od juče, to je napravljeno odavno. Na digitalnom zidu se pojavilo 500.000 uvreda protiv Srba i Obrnuto. U Priboju se dogodilo više stvari, ne samo da su policajci u civilu pevali pesme koje ne smeju da pevaju i za to su kažnjeni. Srbi mi kažu, ali oni su posle toga govorili kako će da mu zakolju dete, a onda se pojavio snimak kako dečaci od 18 godina pevaju pucaju džamije – rekao je.

Jedan čevabdžija me ja zaustavio i rekao: "Niko me nije dirao, ali sam se osetio uplašeno", sačekao me je ispred i fino smo se pozdravili. Niko ne sme da se oseća uplašeno, moraju da imaju zaštitu države - istakao je Vučić.

- Prošle su generacije, mi koji znamo šta su sukobi i ratovi. Dolaze generacije koje ne znaju, koji imaju osećaj da su uvek bili poniženi i da je vreme za našu ili njihovu pravdu. Kod ovih drugih, kad kod Srbija ne kleči i jača, osetićete malim delom stvarni osećaj straha, a većim delom političku kampanju.

- Deo pazarske političke elite gleda ka Sarajevu i kakva se politika vodi. Mi im damo sve krivične prijave, pošaljemo Sarajevu, a odgovor je ništa. Sve smo im uručili, nema tajnih optužnica ni krivičnih prijava. Sve smo im dali, tražimo bolje odnose. Mene napadaju da sam bio u Banjaluci na skupu, a nisam ni bio.

- Od te Banjaluke, na koliko je kilometara Jasenovac, najviše stratište ikada na prostoru bivše Jugoslavije. Sve je to povezano i zato je važno da vodimo o tome računa – poručio je predsednik.

Pogledajte više