MINISTARKA POPOVIĆ: Verujem da građani žele nezavisno pravosuđe

Tanjug

22. 12. 2021. u 17:17

MINISTARKA pravde Maja Popović ocenila je da je veoma važno predstaviti građanima zbog čega su bitne ustavne promene u oblasti pravosuđa i naglasila da čvrsto veruje da građani Srbije žele nezavisno pravosuđe i nezavisnije sudove.

Maja Popović

-Ako građani glasaju “za” na referendumu, idemo sa setom zakona. U suprotnom, ne možemo da menjamo zakone, rekla je ministarka na sastanku sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji koji je organizovala predsednica Vlade Ana Brnabić, a na temu daljih koraka u procesu evropskih integracija i predstojećeg referenduma.

Rekla je da Vlada i pravnici treba da daju informacije građanima zašto su te promene dobre.

Podsetila je da su dva puta tražili mišljenje Venecijanske komisije, iako nije bilo potrebe, jer je prva ocena bila pozitivna.

Dodala je da su to učinili, jer je namera bila da se postigne najviši mogući stepen evropskih vrednosti uz maksimalan stepen konsenzusa.

-Čvrsto verujem da svi građani Srbije žele nezavisno pravosuđe, nezavisnije sudove, rekla je minisarka i naglasila da je cilj ustavnih promena upravo to.

Rekla je da je najlogičnije bilo da u radnoj grupi budu i predstavnici strukovnih udruženja i predstavnici udruženja sudija, tužilaca, i profesori ustavnog prava i Insituta za uporedno prava, najeminentniji stucnjaci.

Rekla je da ne treba pitati zašto je sve išlo tako brzo, jer je svaki dan zakašnjenja dan kašnjeja za sve građane.

-Kažem da je napravljeno najbolje moguće rešenje shodno mišljenju Venecijanske komisije i poštovanju evropskih standarda koji su u ovom trenutuku razvoja našeg drustva najbolji za Srbiju, rekla je ministarka.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako izgleda bolesnička soba u kovid bolnici u Batajnici

Pogledajte više