ELIOT NES ZA "SAPLITANJE" RUSA I KINEZA: Šta je uloga stalnog pravnog savetnika kojeg SAD planiraju da pošalju dogodine u Zagreb

D. MILINKOVIĆ

22. 12. 2021. u 08:00

SPECIJALNIM izaslanicima zapadnih sila koji poslednjih meseci bukvalno opsedaju Zapadni Balkan, uskoro će se pridužiti i američki pravni stručnjak, koji će pod parolom borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala zapravo imati zadatak da u regionu otvori još jedan front protiv Moskve i Pekinga i, ako zatreba, pokrene mehanizme za kompromitaciju "neposlušnih" lidera.

Predsednici Si i Putin / Foto AP

Ovako sagovornici "Novosti", između ostalog, komentarišu najave iz Vašingtona da u region aprila sledeće godine stiže stalni pravni savetnik, koji će "formacijski" biti dodeljen Ambasadi SAD u Zagrebu, ali će pokrivati ceo Zapadni Balkan.

Konkurs za pravnog stručnjaka za ovaj region objavila je Kancelarija za razvoj, pomoć i obuku u inostranim tužilaštvima pri američkom Ministarstvu pravde. Da će na udaru najviše biti investicije iz Rusije i Kine, može se naslutiti već po tome što se u konkursnoj dokumentaciji navodi da će pravni savetnik biti fokusiran na "prevare u javnim nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima". Ovakve formulacije treba dodatno da pojačaju dosadašnji narativ koji se obilato forsira na Zapadu - da su ruske i kineske investicije netransparentne, da se dogovaraju "ispod žita", da nisu u skladu sa evropskim standardima...

Slučajno ili ne, vest o američkom pravnom stručnjaku dolazi baš u trenutku kada se vodi žestoka kampanja protiv srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika, kojem se u akciji disciplinovanja pokušava da prikači i koruptivno delovanje i finansijske malverzacije. A sve kako bi se oslabila Srpska i skrojila Bosna i Hercegovina po aršinima zapadnih interesa.

Inače, zaduženja da se bave regionom, ali i stegnu obruč oko Dodika i Srpske, do sada su dobili Nemac Kristijan Šmit, "u ulozi" nelegitimnog visokog predstavnika za BiH, zatim vašingtonski diplomata Metju Palmer sa zvanjem specijalnog izalasnika američkog državnog sekretara za izborne reforme u BiH, kao i Britanac Stjuart Pič, kojeg je London postavio za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

Bivši jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže nam da nije slučajno izabran Zagreb kao baza budućeg američkog pravnog savetnika za region:

- Glavni grad Hrvatske je tradicionalno uporište SAD za razne manje vidljive aktivnosti zapadnih zemalja u regionu. Kao što je sad očigledno namera da se teren za određene političke akcije Vašingtonu na Balkanu, recimo u BiH i protiv Dodika i RS, priprema i kroz "pravne akte" i delovanje pravnog izaslanika SAD.

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže, za "Novosti", da će se SAD na sve načine truditi da istisnu uticaj Rusije i Kine iz ovog dela Evrope:

- Međutim, ne mislim da će u tome biti uspešni ukoliko se sa njima ne budu takmičili na polju investicija. Amerikanci će, naravno, koristiti široku paletu instrumenata koje im stoje na raspolaganju kako bi ojačali svoje prisustvo ovde i kako bi uticali na političke prilike, to nije ništa novo, to radi svaka velika sila. Procenili su da je ovaj deo Evrope "meki trbuh", u smislu da je sve prisutniji uticaj ne samo Moskve i Pekinga, već i Ankare, i zato i Vašington, ali i drugi centri kao što je London, šalju specijalne izaslanike kako bi pokazali da su se pozabavili ovim delom sveta više. Ali, zahvaljujući mudroj politici predsednika Vučića, mi danas možemo da uživamo u nikad boljim odnosima sa Rusijom i Kinom, napredujemo na našem EU putu, a uspeli smo da dosegnemo i najbolje odnose sa SAD u poslednjih 30 godina.

Rajić ukazuje i da je dobro što imamo sve više ozbiljnih američkih investicija u Srbiji, samo u poslednjih nekoliko nedelja dve velike, u Beogradu i Kragujevcu. Dodaje da je to pravi put, da SAD prepoznaju Srbiju kao lidera u ovom delu Evrope i da treba negovati te relacije gde nam se interesi poklapaju.

INFLACIJA EMISARA ZNAK SLABOSTI

ZA političkog analitičara Dragomira Anđelkovića nema dileme da ova inflacija zapadnih emisara ima, pre svega, za cilj da se oslabi uloga dva važna igrača sa Istoka:

- Akcenat im je delovanje protiv Rusije i Kine, sa ciljem da maksimalno nanesu štetu tim velikim silama. Amerika definitivno nema strukture koje se bave Balkanom na regularan način i kada doživljava nešto što je za nju problem pokušava ad hok da stvori mehanizme kojima bi se nama bavili. To što određuju visoke predstavnike, više govori o njihovoj kadrovskoj slabosti kad je reč o našem prostoru, nego o njihovoj snazi.

Pogledajte više