VARHELJI O "OTVORENOM BALKANU": Ja sam uz vas, samo napred

Novosti online 21. 12. 2021. u 11:07

EVROPSKI komesar za proširenje Oliver Varhelji podržao je inicijativu "Otvoreni Balkan" i pozvao Crnu Goru, BiH i tzv. Kosovo da joj se pridruže, prenosi albanski ABC njuz.

Oliver Varhelji

Varhelji učestvuje na današnjem sastanku putem video-linka, a učesnicima je poručio da nastave napred i da uklone "birokratiju između zemalja".

- Ja sam iz Mađarske i ovo mi daje bliži nivo razumevanja kako možemo da pomognemo Balkanu. Da budem iskren, bio sam pozitivno sklon ovom predlogu. Nastavite da promovišete ovu inicijativu jer region želi da bude celina u ekonomskom i društvenom smislu. Region želi da bude zajedno, kao što smo mi u EU - rekao je Varhelji.

On je rekao da se divi članicama Inicijative na posvećenosti i tome što je ideja za nju potekla sa Balkana, a ne iz EU.

- Ona je došla od vas, tri aktera koja vidim oko stola, a vi ste nastavili da gurate napred čak i kada nismo uspeli da privučemo učešće svih partnera, jer ste shvatili važnost regionalnog tržišta i kako se može ubrzati ekonomska integracija. Mislimo da je ovo najbolja poruka koju region može da prenese, da ne samo da je spreman za regionalnu saradnju, već da to i čini. Možete me smatrati pristalicom Otvorenog Balkana. Pozivam ostala tri partnera da se vrate ovoj regionalnoj saradnji - poručio je Varhelji.

(Kosovo online)

BONUS VIDEO - ANA ILIĆ SAVETNICA PREMIJERKE: Paviljon Srbije na Expo 2020 u Dubaiju do sada posetilo 400.000 ljudi

 
Pogledajte više