PICULA NE VIDI PRALJKA, VIOLA ŠALJE KONTROLU U "LINGLONG": Hoće da Beograd zavisi od subvencija EU

G. ČVOROVIĆ

17. 12. 2021. u 07:00

SERIJA koordinisanih pritisaka na Srbiju nastavljena je i juče u Evropskom parlamentu, koji je usvojio rezoluciju čiji su autori oprobani lobisti protiv naše države.

Foto AP

Naime, evroposlanici su podržali dokument "O prisilnom radu u fabrici Linglong i protestima za zaštitu životne sredine u Srbiji", u kome se, između ostalog, izražava "duboka zabrinutost zbog prisilnog rada, kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima za oko 500 Vijetnamaca na gradilištu kineske fabrike 'Linglong' u Srbiji".

Usvojenom rezolucijom srpske vlasti se, između ostalog, podstiču da sve pažljivo istraže i osiguraju poštovanje osnovnih ljudskih i radničkih prava u zrenjaninskoj fabrici, te da EU dostave zaključke istrage i da počinioce privedu pravdi. Vlasti se pozivaju i da predstavnicima EU, međunarodnim, nevladinim i organizacijama civilnog društva, omoguće neometan pristup pogonima "Linglonga" u Zrenjaninu i smeštajnim objektima vijetnamskih radnika.

Tonino Picula, Foto P. Mitić

Takođe, izražava se zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, čime je dosadašnja floskula o "malignom uticaju Moskve" proširena i na Peking.
Vlasti u Srbiji se pozivaju i da javno osude "postupke huligana protiv učesnika protesta". Napadi druge strane nisu, međutim, pominjani.

Evropsku komisiju i Evropsku službu za spoljne akcije pozvali su da ojačaju saradnju s civilnim društvom, nevladinim organizacijama i nezavisnim medijima.

Tokom predstavljanja nacrta rezolucije se povela velika debata. Stanje u Srbiji su osudili Hrvat Tonino Picula, Slovenac Kremen Grošelj, Nemica Viola fon Kramon, dok je protiv osude ustao francuski poslanik Tjeri Marijani.

- U Srbiji nisu usamljeni slučajevi spoljnih uticaja kroz sumnjive investicije neusklađene s evropskim standardima i vrednostima, sve to uz direktnu podršku vladajućih struktura koje demonstrante za očuvanje životne okoline upoređuju s fašistima, dok huligani uz zaštitu policije brane murale osuđenim ratnim zločincima - rekao je Picula, zaboravljajući da je usred Zagreba pre neki dan osvanuo lik osuđenog zločinca Slobodana Praljka.

Takođe je istakao da se donose odluke o "nagrađivanju Srbije otvaranjem klastera dok Albanija i Makedonija čekaju na početak pregovora, a Kosovo na ukidanje viza".

Grošelj je postavio pitanje odnosa Srbije s Kinom, kao i Viola fon Kramon, koja je poručila:

- Ne smemo da otvaramo klastere, moramo da pokažemo da EU nije spremna na kompromise što se tiče naših standarda.
Francuski poslanik Marijani kazao je da je "sve dobro u ovom parlamentu da bi se napala Srbija":

- Beograd koji su sramno bombardovale snage NATO, stoji kao stalna loša savest na našim vratima. Srbija odbija da se povinuje prisilnom atlantizmu EU. Odbija da prihvati otkidanje dela svoje teritorije stvaranjem Kosova, dok ovaj parlament nastoji da nametne priznavanje Prištine. Srbija prihvata sve međunarodne investitore, dok Brisel hoće da je učini zavisnom samo od naših subvencija. Odakle dolaze informacije o fabrici "Linglong"? Od udruženja koje finansira Džordž Soroš. Njegovo mešanje u rad ovog parlamenta je stalna uvreda za naše birače.

Viola fon Kramon, Foto EP

VULIN: LEČE FRUSTRACIJE NA SRBIJI

SRPSKA policija hapsi huligane, a ne sarađuje sa njima. Poslanici Evropskog parlamenta se u svojim zemljama ne pitaju ništa, zato svoje frustracije hoće da leče na Srbiji. Pre nego što napadnu srpsku policiju, neka najpre pogledaju koliko krvi su pustile evropske policije na protestima u Parizu, Berlinu, Ljubljani, Luksemburgu, pa ako imaju bilo kakvu važnost, neka objasne evropskim policijama šta treba da rade - poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin predlagačima Rezolucije u EP u kojoj se srpska policija optužuje za brutalnost tokom protesta i blokade puteva.

Šef srpskog parlamenta Ivica Dačić rekao je da je Rezolucija EP još jedan primer licemerja i dvostrukih standarda. Jer u danima kada Brisel otvara klaster 4 i odaje nam priznanje za napredak u reformama EP usvaja dokument koji se zasniva na lažima pojedinih opozicionih strnaka i NVO.

Pogledajte više