POSAĐENE SADNICE ZA NESTALE: U regionu se traga za još 10.000 ljudi, ove godine nađeno 68

V.C.S.

10. 12. 2021. u 14:14

ŠEZDESET TRI mladice u znak sećanja na stradale i nestale tokom ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije, posađene su danas u Beogradu, na levoj obali Save. Akciju je organizovala Delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, zajedno sa porodicama nestalih, a podržao Grad Beograd.

Međunarodni komitet Crvenog krsta

Prve sadnice posadili su simbolično gradonačelnik glavnog grada prof. dr Zoran Radojičić zajedno sa šeficom Regionalne delagacije MKCK-a Jelenom Stijačić, generalnim sekretarom CK Srbije Ljubomirom Miladinovićem, porodicama nestalih i predstavnicima ambasada u Beogradu. U okviru iste akcije prošle godine posađeno je 100 stabala.

AKCIJA: Porodice sade drveće za nestale
 


- Danas, kada obeležavamo Dan ljudskih prava, ne možemo da ne govorimo o nestalima i njihovim porodicama. One imaju pravo, i zakonsko i ljudsko, da saznaju šta se dogodilo sa njihovim sinovima, braćom, očevima i supružnicima. Za nekima porodice tragaju već tri decenije. Koristim priliku da u ime Međunarodnog komiteta Crvenog krsta pozovem predstavnike vlasti iz zemlje i regiona, kao i međunarodne aktere, da ulože dodatni napor da se dođe do informacija koje mogu pomoći rasvetljavanje sudbine što većeg broja nestalih - rekla je Jelena Stijačić.

Međunarodni komitet Crvenog krsta

SIMBOLIKA: Potraga za nestalima teče sporpo

Trideset godina nakon izbijanja prvog sukoba u bivšoj Jugoslaviji i dalje se traga za oko 10.000 ljudi. Brzina rešavanja pitanja nestalih teče sporo, a od početka godine do danas pronađeno je 68, a prošle godine samo 45 ljudi.

MKCK je 2018. godine pokrenuo petogodišnji plan koji podrazumeva traženje informacija u arhivama međunarodnih organizacija i vojnih jedinica prisutnih na terenu tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koje bi mogle dovesti do otkrivanja grobnih mesta nestalih kako bi se ubrzao proces rešavanja preostalih slučajeva.
Pogledajte više