VLADI VRATITI KC VOJVODINE: Igor Mirović o odluci pokrajinske skupštine

J. S.

06. 12. 2021. u 21:58

PREDSEDNIK Pokrajinske vlade Igor Mirović saopštio je u ponedeljak da je Skupština AP Vojvodine na sednici održanoj 30. novembra usvojila nezakonitu i nestatutarnu odluku kojom je preuzela osnivačka prava nad Univerzitetskim kliničkim centrom Vojvodine, te da će on tražiti da se nadležnost nad tom ustanovom vrati pod okrilje Pokrajinske vlade.

Foto: N. Karlić

Mirović smatra da je odlukom pokrajinskog parlamenta prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Statut APV i time uneta konfuzija u organizaciju dela zdravstvenog sistema i to u najvažnijoj ustanovi - Kliničkom centru.

- Odluka je doneta sa neskrivenim ciljem da se izvrši pritisak na upravu UKCV da sakrije nezakonitosti uočene u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je primala kovid pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku, iako to nije smela prema zdravstvenim propisima i uputstvima - naveo je Mirović.

On je u saopštenju precizirao da je to imalo za posledicu da je jedan broj novoobolelih pacijenata bio u kontaktu sa lečenima mimo uputstava, a da to nisu znali, niti je znao deo zaposlenih, jer nije bila označena crvena zona i nisu primenjivana druga epidemiološka pravila.

Mirović je dodao da je posle opravdane i stručne reakcije uprave KCV prema odgovornima, nastupila politizovana reakcija Skupštine AP Vojvodine, odnosno pokrajinskih poslanika. On je najavio da će od Skupštine APV zatražiti povlačenje "nezakonite i nestatutarne odluke" jer je to, kako ističe, jedini način da ovlašćeni organ - Pokrajinska vlada odnosno Sekretarijat za zdravstvo - nastave da koordiniraju poslove zdravstvene zaštite u najreferentnijoj ustanovi u Vojvodini.

OBMANA I KAMPANjA

POSEBNO je zapanjujuće što je ovaj, strogo zdravstveno-stručni problem, iskorišćen za širenje neistina, obmanjivanje najvišeg državnog rukovodstva i političku kampanju većeg broja aktera u političkom životu - upozorio je Mirović.

Pogledajte više