OVDE SE VODI PRAVI RAT: Predsednik Vučić objasnio - to nije kampanja protiv litijuma, već Rio Tinta

Novosti online 01. 12. 2021. u 19:03

OBRAĆAJUĆI se javnosti na vanrednoj konferenciji za novinare, predsednik Aleksandar Vučić objasnio je pozadinu protesta koji se održavaju u Srbiji.

Foto: V. Danilov

- Ovo je proizvodnja litijuma i jonskih baterija u Evropi. Vidite da su tu sve poznate evropske firme, ali i značajan deo kineskih kompanija. Ovo pokazujem građanima Srbije da bi shvatili da se vodi pravi rat. I u pitanju je ogroman novac, to moraju da znaju građani. U ekološka udruženja iz inostranstva je samo ove godine uloženo više od osam miliona evra. A vi za 90 odsto njih nikada niste čuli. Zašto bi neko u toku samo jedne godine dao toliki novac. Baš zbog tih interesa koji su važni za sve, velika je tuča u celom svetu i borba za jednu od strateških sirovina. Srbija ga ima, a da li će to da koristi to je druga stvar - rekao je predsednik.

- Kod nas se ne vodi kampanja protiv litijuma, već Rio Tinta. Podrška tim ekolozima dolazi iz jedne evropske zemlje koja želi da njihova kompanija dođe u Srbiju. Rade preko fondacija koje su mecene i njima i njihovim kompanijama. Naročito kada su u pitanju kompanije iz Nemačke - dodao je.

On kaže da Srbija neće pristati samo da se vrši eksploatisanje rude, već će insistirati da dođe neko od velikih proizvođača elektronskih automobila.

Pogledajte više