OTVORENO ZASEDANJE IPU: Predsednik Skupštine Srbije učestvuje na skupu parlamentaraca

Tanjug

26. 11. 2021. u 22:46

U MADRID je večeras zvanično otvoreno 143. zasedanje Interparlamentarne unije (IPU), na kojem učestvuje predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Foto Tanjug

Oko hilljadu učesnika, parlamentaraca iz celog sveta razgovaraće do 30. novembra o rešavanju ključnih problema u svetu, kao što su pandemija kovida 19, o klimatskim promenama, o širenju dezinformacija, jačanju demokratije, ali i o nasilju nad ženama.

Predsednik IPU Duarte Pačeko rekao je na skupu da je korona virus pokazao svim zemljama koliko su zavisne jedna od druge i da jedino zajedno mogu da pobede, navodeći da su za globalne probleme potrebna isto takva rešenja.

On je upozorio da pandemija korona virusa može da poveća nejednakost, siromaštvo i nezaposlenost, kao i ekonomsku krizu i ne može se, kaže, samo razgovarati o tome.

- Mi parlamentarci volimo da pričamo, ali moramo da uradimo više. Moramo da preuzmemo odgovornost i da delujemo da rešimo taj problem - rekao je on.

Pačeko je ukazao i na problem demokratije u korona krizi, koja, kako je dodao, mora da se brani svaki dan.

- Pojavile su se mnoge dezinformacije i to je dovelo do polarizacije u društvu - rekao je Pačeko i poručio da se mora obratiti pažnja na ranjive kategorije.

Prema njegovim rečima, u vreme pandemije, odnosno tokom lokdauna broj nasilja nad ženama je porastao, dok su mladi mnogo izgubili i postali ranjivi.

- Interparlamentarna unija je posvećena rešavanju ovih pitanja - rekao je on i dodao da su klimatske promene takođe jedan od važnih prioriteta.

Gostima je dobrodošlicu u Madrid poželeo Filip VI, kralj Španije, koji je rekao da su parlamenti ključni za demokratiju i pluralizam.

- Parlamenti nisu samo predstavnici, oni donose odluke i u kriznim vremenima i zbog toga je važno da se fokusiramo na debate i da govorimo o pretnjama po demokratiju - rekao je on.

Na otvaranju skupa su govorili i predsednici Kongresa i Senata koji su takođe govorili o izazovima po demokartiju u korona krizi.

Sutra će se održati Generalna debata na kojoj će učestvovati predsednik Skupštine Srbije koji će prethodno imati niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima parlamenata iz različitih zemalja.

Članovi će i usvojiti novu strategiju za IPU za period 2022-2026.

Nova strategija ima za cilj da ponovo fokusira IPU u oblastima u kojima može imati najveći uticaj i gde postoji hitna potreba za parlamentarnom akcijom.

Strategija identifikuje prioritete politike za narednih pet godina, a to su akcije protiv klimatskih promena, demokratija, ljudska prava i rodna ravnopravnost, mir i bezbednost, i održivi razvoj.

Pogledajte više