I NOVA LICA NA FUNKCIJI POTPREDSEDNIKA: Naprednjaci danas obeležavaju 13 godina od osnivanja, a na izbornoj skupštini izabraće i vrh stranke

D. MILINKOVIĆ

27. 11. 2021. u 07:00

SRPSKA napredna stranka održaće danas izbornu skupštinu, na kojoj će podmladiti rukovodeći kadar, a zatim i svečanu akademiju u "Štark areni" povodom 13 godina od osnivanja, kako bi, kako kažu, trasirala načela političkog delovanja za izgradnju moderne, jake, slobodne i uspešne zemlje.

Foto Z. Jovanović

Prema našim saznanjima, više od 4.000 delegata izabraće članove Glavnog odbora, Predsedništva, Izvršnog odbora i ostalih stranačkih organa. Značajne promene posebno se očekuju u potpredsedničkom sastavu GO, a u neke od ovih fotelje trebalo bi da sednu mladi, novi kadrovi. Trenutno je na ovim pozicijama petorka - Marija Obradović, Milenko Jovanov, Miloš Vučević, Marko Đurić i Aleksandar Šapić - a neki od njih gotovo izvesno će ostati bez ove funkcije.

Izbor predsednika stranke nije na dnevnom redu skupštine, očekuje se da se o tome diskutuje, ali je malo verovatno da će se o njemu glasati jer aktuelni lider Aleksandar Vučić uživa nepodeljeno poverenje da nastavi da vodi partiju. Odbori širom Srbije, uključujući i beogradski, već su se jednoglasno izjasnili da Vučić i dalje bude predsednik SNS.

Naprednjaci su sinoć u Beogradu predstavili i programska načela stranke, u 10 ključnih tačaka, a o političkom manifestu SNS govorili su premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i Šapić. U ovom dokumentu na 47 stranica se, između ostalog, navodi da je SNS protiv formiranja političke klase koja se bogati na račun naroda i da će svaki stranački funkcioner biti dužan da polaže račune članovima stranke i građanima.

SNS će se i u narednom periodu založiti za borbu protiv korupcije i kriminala. U načelima se navodi i da će Srbija nastaviti multivektorski pristup spoljnoj politici, da neće ulaziti u sukobe između velikih sila i nastojaće da izbegne svako uvlačenje u njihove međusobne razmirice i rivalitete.

Brnabićeva je rekla da se Srbija neće opredeljivati između saradnje sa pojedinačnim velikim silama i nastaviće saradnju sa svima - EU, SAD, Rusijom. Ona je poručila da se politika SNS, pored saradnje sa svima, zasniva na još tri postulata:

- Prvi je stalno jačanje zemlje. Srbija koja je danas jača nego što je bila juče, nešto slabija nego što će biti sutra. Drugi postulat politike SNS je državna stabilnost, a treći puna samostalnost u odlučivanju. Imamo prijatelje i partnere, ali u Srbiji i o Srbiji odlučuju samo njeni građani.

Takođe, prioritet ostaje odbrana Kosova i Metohije, pomoć našem narodu u pokrajini, osnaživanje odbrambenih kapaciteta i očuvanje vojne neutralnosti.

Ministar Mali poručio je sinoć da je Srbija postala dominantna ekonomska sila u regionu i da ćemo biti jedna od tri najbolje i najuspešnije zemlje u regionu:

- Kada govorimo o ekonomskoj politici SNS i ekonomskim uspesima Srbije, govorimo o snovima jednog čoveka, Aleksandra Vučića, koji je imao san da od razorene Srbije napravi ekonomskog lidera u regionu. Želimo da jačamo privredu, ekonomiju i da ubrzano podižemo životni standard građana Srbije i održimo makroekonomsku i finansijsku stabilnost.

"BAGI-RADIŠA" SIMBOL USPEHA

TOKOM konvencije u "Štark areni", biće predstavljen i bager "Bagi-radiša", kao simbol rada, izgradnje i velikih investicija u infrastrukturu Srbije u poslednjih sedam godina. Ova velika mašina biće postavljena u centralnom delu "Arene", kao simbol najvećih građevinskih uspeha SNS i politike predsednika Vučića - završetka Koridora 10 posle 50 godina, završetka 120 kilometara auto-puta "Miloš Veliki" od Beograda do Čačka, radova na 112 kilometara Moravskog koridora od Pojata do Preljine, kao i na putevima Ruma - Šabac - Loznica, Preljina - Požega, Fruškogorskom koridoru, putevima Sremska Rača - Kuzmin, Iverak - Lajkovac...

DESET NAČELA ZA BUDUĆNOST

1. Stalno jačanje ukupne društvene i državne stabilnosti Srbije

2. Puna samostalnost Srbije u odlučivanju o svim pitanjima unutrašnje i spoljne politike

3. Politika izgradnje novog prijateljstva sa susedima i jačanja saradnje u međunarodnoj zajednici

4. Ekonomija je u fokusu politike SNS

5. Demografski oporavak, podsticaj rađanju dece i podrška porodici

6. Obrazovanje i nauka kao temelj ubrzanog razvoja i napretka Srbije

7. Očuvanje srpske kulture, jezika i identiteta

8. Nulta tolerancija prema organizovanom kriminalu i korupciji

9. Čista i zdrava Srbija

10. Razvoj kulture političkog dijaloga u društvu

Pogledajte više