EHO SUSRETA PUTIN - VUČIĆ: Garancije Moskve za Kosovo, Srpsku i jačanje naše vojske

D. MILINKOVIĆ

27. 11. 2021. u 09:00

JASNA poruka da Srbija neće biti ostavljena na cedilu oko stvari oko kojih Rusija može da pomogne, a koju je šef Kremlja Vladimir Putin preneo srpskom kolegi Aleksandru Vučiću, na sastanku u Sočiju, dodatni je "cement" u tri važna srpska stuba: odbranu Kosova i Republike Srpske, energetsku bezbednost i oružanu moć zemlje.

Putin i Vučić u Sočiju / Foto Instagram

Eho Putinove poruke, ali i konkretnih dogovora o najnižoj ceni gasa u Evropi od 270 dolara za hiljadu kubnih metara, sigurno je snažno odjeknuo i na Zapadu. Ako je tamo i bilo neke sumnje, sada je više nego jasno - Rusiji odgovara snažna Srbija i pomoći će joj da se odupre svim pritiscima koji slede.

To je posebno značajno uoči očiglednog plana zapadnih centara moći da naredne godine otvore pitanje o statusu Kosova i budućnosti Bosne i Hercegovine. Kada je reč o KiM, Putinov stav je više nego jasan: sudbina južne srpske pokrajine može da se "lomi" samo u Ujedinjenim nacijama i nigde drugde, po "diktatu" međunarodnog prava, a ne interesa pojedinačnih država.

"Vetar" u leđa Beogradu, Putin je dao i kada je reč o frontu koji se u regionu očigledno formira protiv Srbije. Naime, posle sastanka dvojice predsednika najavljen je nastavak saradnje u oblasti odbrane i naoružanja, što je posebno važno u trenutku kada naši susedi, pre svih Hrvatska, pokušavaju na sve načine da nabave što modernije oružje, pritom optužujući Srbiju da jačanjem svoje armije postaje pretnja na Balkanu.

Ne treba zanemariti ni poruku ruskog šefa države u vezi sa izborima koji u Srbiji slede narednog proleća. Putin je Vučiću poželeo uspeh na biralištima, uz poruku da se nada da će i glasači u Srbiji odati priznanje uspešnoj politici koju vodi. Nema sumnje da je i to "žacnulo" one faktore koji u svojoj ofanzivi slabljenja Srbije računaju i na unutrašnje snage koje bi, sinhronizovano sa pritiscima spolja, trebalo da destabilizuju vlast u zemlji.

Govoreći o značaju susreta Vučića i Putina, premijerka Ana Brnabić rekla je u petak da nije mogla ni da sanja da ćemo dobiti produženje važenja cene za gas od Rusije od 270 dolara za hiljadu kubnih metara:

- To što je predsednik Vučić uspeo da ugovori sa predsednikom Putinom predstavlja veliku sigurnost za naše građane i privredu koji sada ne moraju da razmišljaju šta se dešava sa energetikom u svetu. To može da bude i snažan podsticaj za investitore, jer je za njih velika stvar kada znaju da će u narednom periodu biti gasa i kolika će biti njegova cena.

Otkrila je i da se sa predsednikom Vučićem čula praktično čim je izašao za tročasovnih razgovora u rezidenciji ruskog predsednika, da su na sastanku pokrili sve teme i da je ono što je Rusija uradila za Srbiju "veliki gest prijateljstva i partnerstva".

- To je u skladu sa našom politikom da Srbija ide ka Evropskoj uniji ali da jačamo i razvijamo veze sa Rusijom, SAD, Kinom, Turskom i ostalim zemljama. Verujem da mnogima nije drago nakon poruka koje su čuli iz Sočija, ali sve se svodi na to koliko ste konkurentni, a mi jesmo i sada smo dobili krila da možemo da se takmičimo.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da nema nikakve dileme da nas Rusija neće ostaviti ni kad se radi o RS ni o Kosovu:

- Jasno je da će tek biti intenzivirani pritisci na Srbiju, a poruka Rusije je da će stati iza nas onoliko koliko bude potrebno da se odbrane naši nacionalni interesi. To je poruka i svima onima koji su u tim pritiscima planirali da pređu granicu, da je bolje da "povuku ručnu", jer će to uvesti Balkan u nove turbulencije. Onima koji izazivaju probleme sada je jasno stavljeno do znanja da Srbija neće ostati sama i da treba dobro da procene da li bi im se isplatilo da uđu u novu konfrontaciju s Rusijom.

Anđelković kaže da je Rusija zemlja koja je evidentno spremna da podrži Srbiju da maksimalno jača, jer će kao takva istrajati u odbrani svojih, ali i ruskih interesa:

- Jedina velika sila koja, uz Kinu, ima interes da mi jačamo, to je Rusija. Druge velike sile, Amerika, Velika Britanija, Francuska, sve imaju interes da nas oslabe, jer samo na našu štetu mogu da realizuju svoje interese. Moskvi je važno da mi ostanemo izvan NATO i da branimo svoje pozicije na Kosovu i u RS.

NOVOSTI SAZNAJU: PREMIJERKA U MOSKVI 10. DECEMBRA

RUSKI predsednik Putin najavio je, nakon susreta sa Vučićem u Sočiju, da uskoro u Moskvi očekuje i srpsku premijerku Anu Brnabić. Kako saznajemo, predsednica Vlade trebalo bi da ide u zvaničnu posetu Rusiji 10. decembra.

Pogledajte više