"PLOD DOSLEDNE SPOLJNE POLITIKE": Vučelić o Vučićevoj poseti Rusiji i dogovorenoj ceni gasa

Novosti online 26. 11. 2021. u 10:00 >> 10:48

CENA gasa koju je Srbije dobila od 270 dolara za 1000 kubnih metara, a koju su juče dogovorili srpski i ruski predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, plod je dosledne spoljne politike koju Srbija vodi, kazao je glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić.

Foto: Prinstkrin

Vučelić je, gostujući u Jutarnjem programu Pink televizije, govorio o značaju posete predsednika Vučića Rusiji.
- Kad bih nekome poslao poruku od njih, rekao bih „Svaka čast“ obojici, a Putinu bih rekao „Veliko hvala“, ali ovo nije samo neki gest. Jeste plod jednog državničkog poverenja i prijateljstva, građenog kroz 19 susreta, ali ovo je posledice jedne dosledne spoljne politike Srbije, u kojoj je ona uspela da zadrži svoju suverenost u odlučivanju, svoju vojnu i svaku drugu neutralnost, plod našeg uvida u istoriju odnosa dve zemlje. Ovo je plod dosledne spoljne politike koju Srbija vodi, trebalo je odbiti sankcije Rusiji, trebalo je neizglasati stotine rezolucija... Naravno, na vojnotehničkom polju jedna stabilna saradnja. Ovo je nešto vrlo utemeljeno i dosledno rađeno. Koliko je to sredstava, to nije ni milijardu, to mora biti mnogo više, jer postoji faktor multiplikacije takvog nečega – kazao je Vučelić.

- Očigledno je da među njima postoji prijateljstvo… Sasvim sigurno, Putin nije neobavešten čovek, on je jedan oprezan čovek, hladan čovek koji se ne razbacuje srdačno manifestacijama bliskosti, ali ovde je on od toga odstupio od toga. Očigledno sa valjanim razlozima… Putin vidi kod Vučića političke sposobnosti koje su nesumnjive, ali on ima, što ja najviše cenim, državničku mudrost u toj viševektorskoj politici, gde su se pojavile nove sile na svetu. U novoj ravnoteži snaga, on uspeva ono što je svojevremeno rekao Nikola Pašić, da mi naš mali čamac prikačimo uz nečiji veći. On je uspeo da vodi politiku samostalnosti, suverenosti. Tu pokazuje koliki je značaj ličnih odnosa – dodao je Vučelić.
 

O vojnotehničkoj saradnji Srbije i Rusije

Glavni i odgovrni urednik govorio je i o vojno-tehničkoj saradnji dve zemlje.

-  To će pobuditi ale. NATO zemlje mnogo više ulažu u oružje. Oko nas su sve NATO zemlje, oni imaju sve oružje ovoga sveta. Ja ne znam što mi pristajemo na neko poređenje - rekao je glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti".

- Nije Srbija tolika podeljena kako to prikazuju neki mediji i političari. Kako ćeš zbog cene gasa od 270 dolara da nekoga napadneš - dodao je Vučelić.
 

"Srbija se promenila u ekonomskom i simboličko-političkom smislu"

Vučelić je na pitanje novinara da prokomenatriše „analitičare“ koji su se na društvenim mrežama pitali „šta ćemo, zbog ustupaka i niske cene gasa, mi da damo Rusima“.

-To je nemoguće logički razumeti. Šta bi to mi dali. Ovde nervira, koliko su ti koji govore nama važni. Da ne govorim o Srbima i Englezina...Ponižavajuće je da oni ne menjaju scenario, oni su onaj scenario koji su primenjivali na Srbiju 90-ih, oni ga ne menjaju. Menjaju izvođače, interesi ostaju isti, ali se čak i ne trude nešto da promene, da angažuju nekoga da ispiše epizodu na novi način. Samo, Srbija se promenila, ne samo u ekonomiji, nego i u simboličko-političkom smislu, odnegovali smo kulturu sećanja, počeli smo da se oslanjamo na tradiciju, počeli smo da govorimo o svojim žrtvama, pominje se srpski svet. Mi nismo smeli u javnosti da pominjemo Košare, junaci su tretirani bezmalo kao zločinci...Ispalo je da nemamo u proteklih 30 godina nijednog junaka.

- Srbija je sav gas, kao jedan solidan partner, plaćala. Nismo otišli da tražimo oprost dugova. Drugo, mi smo napravili gasovod, što je kapitalna stvar u poslednjih nekoliko decenija - zaključio je Vučelić.

Pogledajte više