TREBA DA ŠALJEMO PORUKU DA SMO KAO REGION STABILNI: Dmitrov - "Otvoreni Balkan" je glavni korak u tom pravcu

Tanjug

24. 11. 2021. u 16:32

SUVIŠE dugo smo bili udaljeni i ne sme tako da bude u budućnosti da ne bismo dospeli u ćorsokak EU, izjavio je danas zamenik premijera za evropske poslove Severne Makedonije Nikola Dimitrov na konferenciji "Otvoreni Balkan - Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona":

Foto Tanjug

- Treba da šaljemo poruku da smo kao region stabilni i da nalazimo rešenja, a ne probleme, da budemo usmereni ka budućnosti a da ne budemo zarobljenici prošlosti. Otvoreni Balkan je glavni korak u tom pravcu - ocenio je Dimitrov obraćajući se skupu putem video linka.

Naveo je da zemlje unutar inicijative moraju napraviti jedinstveno tržište, zasnovano na slobodi protoka ljudi, roba i kapitala i investicija, a koje će pomoći zelenu tranziciju.

- To će nam pomoći na putu ka EU. Većina preporuka EK se uopravo odnosi na to. Kada smo bliski, onda to donosi rast, stabilnost, prosperitet i jačanje - istakao je Dimitrov.

Naveo je da sa sadašnjom stopom rasta zemlje regiona mogu da dostignu prosečan stepen razvoja u EU za šest decenija, a da se po podacima Svetske banke 2016. provodilo 26 miliona sati godišnje čekajući na granicama u regionu.

- Vlasnici kompanija kažu da im nedostaje radna snaga i da to smanjuje ekonomski razvoj. Za sve je važno da se barijere uklone, što će poboljšati sliku o regionu pred stranim investitiorima. Zato regionalna saradnja nije alternativa evrointegracijama, već je u skladu sa njima - kazao je Dimitrov.

Istakao je kako vlade moraju da zadrže mlade kod kuće, jer kada odu gubi se ljudski kapital.

- Oni idu jer žele evropski način života. Ako želimo da ostanu, moramo da im omogućiomo to kod kuće - rekao je Dimirtov.

Dodao je da je inicijativa Otvoreni Balkan otvorena za sve zemlje regiona a da je ključno da tri zemlje članice inicijative pokažu rezultate.

BONUS VIDEO: KINA SPAJA SRBIJU I MAĐARSKU: Bratska saradnja biće krunisana brzom prugom

Pogledajte više