DELE MANDATE, NA IZBORE ZABORAVILI: Deo opozicije uveliko razmatra kvote za raspodelu mesta

S. S. R.

18. 11. 2021. u 11:00

DEFINITIVNA odluka da li će grupacija opozicionih partija, okupljena oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, izaći na izbore, još nije saopštena, ali se uveliko dele kvote za podelu mandata nakon glasanja 3. aprila.

Foto Tanjug

To bi se moglo protumačiti kao najava da će ovaj politički blok, ipak, ući u trku za predsednika, novi saziv parlamenta i odbornike Beograda.

Skupština slobodne Srbije predložila je u sporazumu "Dogovor 4" da su ciljevi budu osvajanje najmanje 25 odsto glasova na beogradskim izborima - 28 odbornika, 20 odsto na parlamentarnim, što bi im donelo 50 poslanika, kao i da se obezbedi drugi krug u trci za predsednika. To znači da bi, ukoliko pogode tipove SSP dobila 11 gradskih poslanika, SSS sedam, a demokrate i Narodna stranka po pet.

U Skupštini Srbije, prema toj računici, Đilasovi bi dobili 20, partije Vuka Jeremića i Zorana Lutovca po 12, a SSS šest mesta.

Da li će kvote ostati ovakve, videće se posle završetka razgovora u kojima su glavni igrači, ipak, SSP i NS. Navodno, sve je još nedorečeno, jer se Đilas i Jeremić još nisu sastali.

Bojan Klačar, iz CeSID, ističe da kvote jesu drugi deo dogovora i gotovo je uveren da je doneta odluka da se ide na izbore, ali smatra da se traži najbolji način da se to biračima saopšti.

Vuk Jeremić, Foto tanjug

- Saradnja je načelno dogovorena, sada se ide na pregovore oko kvota i nosilaca lista na beogradskim i predsedničkim izborima, dok je Marinika Tepić već viđena kao nosilac parlamentarne liste - rekao je Klačar za "Novosti".

- Prethodne izbore su bojkotovali i sada traže način da kažu biračima da će izaći na glasanje, a da se oni ne osete iznevereno.

Prema prognozama Klačara, kvote koje su se pojavile u javnosti predložila je organizacija koja nije politička, pa će verovatno biti promena.

- Uz dužno poštovanje, ali najveća odgovornost je na političkim strankama, one će s pravom da insistiraju na kvotama koje su najbolje za njih. Uvažiće rejtinge i moć koju akteri imaju, a realnost je da se ovde SSP i Narodna stranka najviše pitaju. Ipak, podela mandata mora biti i stvar dogovora i kompromisa - objasnio je Klačar.

KOČE LIČNI SUKOBI LIDERA

KLAČAR ukazuje na to da će najzahtevniji deo dogovora biti između NS i SSP:

- Zna se da postoji personalni sukob između lidera. Ipak, to su dve vodeće stranke i mora da se nađe rešenje u kome će obe biti zadovoljne. To zahteva puno vremena i može da se desi da dogovore vode ljudi koji nisu lideri, na primer, potpredsednici partija. Time bi se izbeglo da se lični sukobi prenesu na stranačke dogovore.

Pogledajte više