INTERVJU Marija Obradović: Ko veruje u bajke uzda se u ambasade

D. STEVANOVIĆ

15. 11. 2021. u 11:00

I ONI koji tvrde da je birački spisak podložan nekakvoj manipulaciji znaju da je to laž. Neka dostave dokaze i zajedno ćemo izvršiti provere.

Foto Tanjug

Zasad samo čujemo kritike, ali dokaza nema. Birački spisak u Srbiji nikada nije bio uređeniji.

Tako ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, u intervjuu za "Novosti", odgovara na tvrdnje iz pojedinih krugova da je birački spisak i dalje nesređen i kao takav pogodan za izborne manipulacije.

- Sada ćemo, u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR i međustranačkim sporazumom, objavljivati podatke na tri meseca. Po zaključenju biračkog spiska biće omogućen uvid u podatke o svim biračima, po biračkim mestima.

Međustranačkim dijalogom bez prisustva stranaca dogovoren je detaljniji uvid u birački spisak na svim biračkim mestima...

- Predstavnici različitih stranaka će učestvovati u nadzoru, ukrštaćemo podatke iz Jedinstvenog biračkog spiska, MUP, matičnih knjiga umrlih, venčanih. Proveravaćemo da li birači imaju važeće lične karte ili pasoše, sve promene prebivališta. Ipak, rezultat na izborima ne zavisi samo od toga da li imate uvid u birački spisak. Rad na terenu sa glasačima i program su najvažniji. Opozicija se i dalje bavi manje važnim temama, a zanemaruje birače.

Očekujete li da tzv. bojkot opozicija izađe na izbore i da ima zajedničkog predsedničkog kandidata?

- Verujem da će učestvovati na svim nivoima na izborima. Ne verujem da će imati zajedničkog kandidata, to su ipak "rogovi u vreći".

Kakvu kampanju očekujete? Čini se da su već krenuli "niski udarci", napadi na članove porodice.

- Najoštrije osuđujem svakodnevne napade na Vučićevu porodicu i taj specijalan rat protiv predsednika. Neverovatno je kako Vučić to uspeva da izdrži. Tek očekujem najprljaviju kampanju. Neko ko pretenduje da bude alternativa sadašnjoj vlasti želi da osvoji vlast zastrašivanjem i pretnjama revanšizmom, a ne realnim ekonomskim i političkim programom.

Deo opozicije računa i na pomoć iz inostranstva...

- Mnogo čitaju bajke ti što se uzdaju da će im ambasade garantovati fotelje. Dok ne sljuštite đonove cipela obilazeći Srbiju, nema dobrih izbornih rezultata. Još pet meseci je do izbora, a gde su opozicioni programi?! Samo potrošene parole i "mrzim Vučića". Od toga neće biti ni veće plate, ni penzije, niti će ekonomija ojačati, a to birače zanima. Srbija nema vremena da neko isprobava kako je to voditi državu, treba nam snažan talas uspeha, a to je ono što Vučić radi - otvara nove fabrike, bolnice, puteve...

Sledi Izborna skupština SNS, kakve promene očekujete? I vaše ime je pominjano u spekulacijama o tome ko bi u vrhu SNS mogao da ostane bez podrške stranke...

- Podrška stranke je vrlo krupna reč, polako s njom... Meni i ostalim potpredsednicima stranke zvanično je istekao mandat u junu 2020, jer smo 2016. izabrani na četiri godine.

Vreme je da SNS bude podmlađena i reformisana u skladu sa trendovima u Evropi.

Potrebno je da osavremenimo pristup biračima, važno je zainteresovati mlade za politiku, zalagaću se da u stranačkim organima bude još više žena jer smo dobre rezultate postigle. Posebno sam ponosna na gradonačelnice i predsednice opština koje se lavovski bore. Kada volite iskreno stranku, nije vam važna pozicija, nego prostor da radite i da vaše ideje budu usvojene.

Foto I. Ž.

Nedavno je bila godišnjica rada Vlade. Kakvi su rezultati u vašem resoru?

- Ograničen mandat nije nam bio prepreka, radili smo maksimalno. Doneti su Zakon o zaštitniku građana i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kojima smo ojačali nezavisnost ovih institucija, zatim Zakon o pečatu, a ovog meseca ćemo usvojiti i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. U pripremi su zakoni o izboru narodnih poslanika, izboru predsednika Republike i lokalnim izborima, sve to do februara, do raspuštanja Skupštine. Sa 460 miliona dinara, kroz 66 projekata u 54 jedinice lokalne samouprave pomogli smo infrastrukturne projekte i E-upravu, imenovano je 40.000 ulica i zaselaka. Napravili smo Mrežu gradonačelnica i predsednica opština, kojih je danas 22...

MILION KONTROLA

KOJE akcije preduzimate u borbi protiv kovida 19?

- Maksimalno smo posvećeni toj borbi. Insistirali smo da marginalizovanim grupama budu dostupne vakcine, vakcinisano je 20.000 Roma. Koordiniramo rad 46 inspekcija sa 2.400 inspektora, a za godinu dana je obavljeno milion nadzora i izdato 10.000 prekršajnih naloga. Na portalu inspektor.gov.rs građani i privreda mogu da prijave kršenje epidemijskih mera i druge nepravilnosti.

Pogledajte više