ZAŠTO KURTI NAPADA I SRBE PREKO DRINE? Petković odgovorio na sramne izjave premijera lažne države

Novosti online 03. 11. 2021. u 12:12

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da Zajednica srpskih opština za Srbe na Kosovu i Metohiji ima isti značaj kao što Dejtonski sporazum ima za Srbe u BiH i zato danas čujemo Aljbina Kurtija kako otvoreno napada i Srbe preko Drine.

Foto: Kancelarija za KiM

U pisanoj izjavi, Petković navodi da se Kurtijeve poruke da na KiM neće dozvoliti "bosnizaciju", odnosno formiranje Zajednice srpskih opština, ne mogu shvatiti drugačije nego kao otvorena pretnja srpskom narodu u pokrajini, kao i Kurtijevo neskriveno nipodaštavanje dijaloga Beograda i Prištine.

- Kojim to sredstvima Kurti planira da spreči formiranje ZSO? Kada znamo da mu dijalog nije jača strana, ali i da ne preza od militarizacije KiM, jednostranih nasilnih akcija i upotrebe teškog naoružanja i municije prema golorukim Srbima, jasno je na šta misli - istakao je Petković.

On je ukazao i da tu najnoviju i veoma opasnu Kurtijevu pretnju pažljivo treba da pročita i EU, koju, kaže, molimo da reaguje, jer je upravo EU podsrednik u dijalogu i garant sprovođenja potpisanih sporazuma.

Petković je poručio i da Briselski sporazum nije švedski sto sa koga svako može da uzme šta mu odgovara, već dokument obavezujući za obe strane, ali i EU.

- Upravo je zbog toga važno što će na prvoj sledećoj rundi dijaloga u Briselu glavna tema biti upravo formiranje ZSO, kako se to i EU obavezala u svom poslednjem saoštenju po pitanju dijaloga - dodao je Petković.

Naveo je i da je ZSO nasušna potreba Srba na KiM i to onako kako je i dogovoreno - sa punim izvršnim ovlašćenjima, jer je ona garant kolektivnih prava srpskog naroda i mehanizam za zašitu i svaki drugi razvoj Srba u pokrajini i zato od njenog formiranja nikada nećemo odustati.

Ukazao je i da se bez ZSO danas, beleži povećan broj etnički motivisanih incidenata čije su mete Srbi na prostoru KiM , čija se prava svakodnevno gaze, mete su fizičkih napada, ugrožava im se imovina i egzistencija u celini.

- To što Kurti govori kako se Zajednicom srpskih opština stvara "država u državi" samo pokazuje koliki je Kurti protivnik dijaloga, ali i koliko je Briselski sporazum postignut 2013. u interesu srpskog naroda na KiM. Što je veći otpor Prištine prema formiranju ZSO, to je veća potreba da ona bude formirana, jer drugačije ne može biti - zakčučio je Petković.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - ZASTRAŠUJUĆI SNIMAK SA KOSOVA: Odjekuju rafali, Albanci pucaju po Srbima

 
Pogledajte više