"SRBIJA I SEVERNA MAKEDONIJA ĆE JAČATI BILATERALNE ODNOSE": Zoran Zaev - Ubrzo će se osetiti prednosti u kvalitetu života građana obe zemlje

Tanjug

29. 10. 2021. u 09:27

INICIJATIVA "Otvoreni Balkan" jedan je od načina na koji će Srbija i Severna Makedonija jačati dugogodišnje i tradicionalo dobre bilateralne odnose, izjavio je danas premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Foto: Tviter

Zaev je u intervjuu za list "Politika" rekao da su lideri obe zemlje vođeni principom da je unapređivanje i nadogradnja međusobnih odnosa njihova obaveza, koji će, kaže, kao neprocenjivo bogatstvo preneti na buduće generacije.

Kako je rekao, kao izraz takvog opredeljenja i politika rodila se ideja "Otvoreni Balkan".

- Inicijativa je rezultat jake političke volje Severne Makedonije, Srbije i Albanije i najvišeg interesa ove tri zemlje za zajedničko regionalno tržište i njegov dugoročni razvoj - kazao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije ukazao je da je cilj inicijative da naši narodi što pre osete direktne ekonomske dobrobiti od olakšica koje donose zajedničke odluke.

Očekuje se, prema rečima Zaeva, da se ubrzo osete prednosti u budžetu miliona porodica i u kvalitetu života građana obe zemlje.

U uporednom intervjuu pored Zaeva svoje mišljenje je dao i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, koji je izjavio da odnosi Srbije i Makedonije uvek mogu biti na višem nivou.

Dodao je da je neophodno da Makedonija ima odličnu saradnju i otvorene odnose, kao i da se razgovara o novim poslovima sa prijateljskim narodima.

- Dosta je bilo gledanja u prošlost i zaglavljivanja u istoriji. Vidimo gde nas je to dovelo. Potrebno je da rušimo barijere i da stvaramo mogućnosti za građane obe države - poručio je Mickoski.

Rekao je da je svaka regionalna inicijativa dobrodošla, a samim tim i "Otvoreni Balkan", ali zaključio je da to ne treba da bude zamena za strateški cilj - ulazak u EU.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU
 

BONUS VIDEO: SASTALI SE VUČIĆ I VANG JI: Prijateljstvo Srbije i Kine je iskreno i veliko

Pogledajte više