SARAJEVO STRANCIMA VERUJE: Beograd i Zagreb aktivno učestvuju u uspostavljanju političkog dijaloga u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 10. 2021. u 10:36

U POTRAGU za ključem od sto brava kojima je zaključan politički dijalog tri konstitutivna naroda BiH uključili su se predsednici Srbije i Hrvatske, koji pokušavaju da utiču na smirenje strasti u susednoj državi. Zvanični Beograd i Zagreb pokušavaju da pronađu izlaz iz krize u BiH, izazvane nametanjem izmena Krivičnog zakona od strane Valentina Incka u delu oko negiranja genocida, čemu se energično protivi Republika Srpska. Trenutno se čeka odluka bošnjačkog korpusa da li će se uključiti u ovaj proces koji bi mogao da ukaže na put izlaska iz blokade.

Dodik i Milanović / Foto Predsjednik.hr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i liderom HDZ BiH Draganom Čovićem. Isto je uradio i predsednik Hrvatske Zoran Milanović. Lider SDA Bakir Izetbegović još nije odlučio da li će i on krenuti istom stazom, iako je prethodno najavio da je spreman da razgovara sa Vučićem. Ipak, njegova želja za tim razgovorom naglo je opala pošto se tome usprotivio Željko Komšić.

Dodik je izjavio da se sa Milanovićem saglasio da je neophodno obezbediti stabilno bezbednosno okruženje u BiH.

- Nema stabilnosti ako neko drugi, pokušavajući da aktuelna politička neslaganja u BiH iskoristi na način da destabilizuje situaciju okrivljujući druge, namerava da u toj situaciji još više razgradi prava konstitutivnih naroda u BiH - rekao je Dodik.

Profesor FPN u Banjaluci Miloš Šolaja kaže za "Novosti" da Beograd i Zagreb pokazuju interes za stabilnost celog regiona. On navodi da je situacija u BiH krajnje komplikovana, pogotovo za Bošnjake, koji i dalje računaju na međunarodnu zajednicu.

- Bošnjaci pokazuju nemoć i dezorijentaciju u ostvarenju svojih političkih ciljeva. Do sada strategija Sarajeva je uvek bila orijentisana na institucije međunarodne zajednice na svim nivoima - od visokog predstavnika, EU, NATO... Prosto, uvek su se uzdali u strance. Sad kad moraju sami definisati svoju politiku i sesti sa druga dva naroda to im nikako ne ide - kaže Šolaja.

SPOLjNI UTICAJI BEZ EFEKTA

BILO kakva intervencija visokog predstavnika ili međunarodne zajednice u ovom trenutku neće biti korak ka stabilizaciji u BiH - ističe profesor Šolaja. Spoljni uticaji, kako objašnjava, mogu biti korisni, ali ne mogu rešiti unutrašnji problem tri naroda u BiH.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više