PANAOTOVIĆ: "Ceo svet živi holivudski san, a ovde se diže histerična buka oko Srpskog sveta"

V. N.

26. 10. 2021. u 12:06

U PONEDELjAK 25. oktobra na prvom programu pokrajinskog javnog servisa u emisiji Ino-strane koju uređuje i vodi istoričar Srđan Graovac, gostovao je Bojan Panaotović.

Foto: Printscreen/RTV

O aktuelnim političkim pitanjima povodom nemira na severu Kosmeta, visokom stepenu napetosti u Crnoj Gori, uzavreloj situaciji u Bosni i Hercegovini, te uticaju velikih sila na trusno balkansko tle, pored Panaotovića govorio je i istoričar Milovan Balaban.

Tenzije u regionu, koje su ovih dana glavna tema, ne predstavljaju nikakvo iznenađenje, s obzirom na to da se sve odvija po već viđenoj matrici potrage za krivcem za nečije „mračne projekte". Regionalna stabilnost je davno prepoznata kao ključni prioritet Vlade republike Srbije, a i sam državni vrh se iz sedmice u sedmicu upravo za to zalaže.

- Neki centri moći odlučili su da ponovo Srbi i Srbija treba da budu krivci za vaskolika nepočinstva na balkanskom tlu – istakao je Panaotović. 

Kada se ovih dana povela reč o stanju u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, Srbija je od strane jednog istoričara nepravedno okrivljena da indukuje probleme na Balkanu.

- Srbija apsolutno i u svakoj prilici priznaje suverenitet i integritet BiH, i javno, i na papiru, i retorički. Srbija je ta koja gradi auto-put prema Sarajevu. Srbija je ta koja je poslala, u najkritičnijem trenutku kada nije bilo vakcina širom sveta, vakcine u Sarajevo. Srbija je ta koja je uz Makedoniju i Albaniju osmislila Open Balcan koji podržavaju SAD, pa čak i Angela Merkel – rekao je Panaotović, pitajući se šta više od toga možemo uraditi za regionalnu stabilnost.

Iako je politika Srbije i Aleksandra Vučića usmerena na očuvanje celovitosti BiH, elite u Sarajevu konstantno insistiraju na priznavanju nezavisnog Kosova. U međunarodnom pravu ili postoje principi, ili anarhija i bespuće.

- Ako se zalažemo za teritorijalnu celovitost država, ako to važi za BiH, onda mora važiti i za Srbiju. Dakle, onda Kosovo i Metohija ne mogu biti nezavisna država. Ako se zalažemo za Sui generis rešenja i ako će po tom principu Kosovo i Metohija biti nezavisna država, onda je Dodik u pravu kada kaže da isto tako i Republika Srpska može biti nezavisna država. Čak ni Tito tako nešto nije imao u korenu svojih zamisli, jer bi onda Vojvodini i Kosovu dao republičke granice, a ne pokrajinske. Prema tome, Srbija nije uzročnik regionalne nestabilnosti. Srbija je ta koja radi u prilog miru. U Boga se gospoda nadam da će preovladati razum – naglasio je Panaotović, dodajući da mir zaista nema alternativu.

- Problemi koje sada vidimo izazvani su sadejstvom više faktora. Na Balkanu je po sredi ona frojdovska o narcizmu malih razlika, ali ovde nažalost, uprkos tim malim razlikama, postoji mnogo trvenja, ljubomore, lošeg istorijskog nasleđa, ubijanja, osvetoljublja, kompleksa. Na to dolaze strani faktori kojima očigledno ne odgovaraju mir i stabilnost. Ali mi smo ipak kreatori svoje sudbine. Možemo i da ne mislimo isto, da se ne saglašavamo, ali ne moramo da prolivamo krv – apostrofirao je Panaotović.

Nadovezujući se na izrečeno, Balaban je dodao da Srpski svet kao model mora na tri nivoa (politički, ekonomski i kulturni) delovati kako  Srbija ne bi ponovo bila optužena,  jer se čini kao da se samo na to čeka.

Foto: Printscreen/RTV

- Problem Kosova i Metohije i generalno problem u regionu moramo posmatrati kroz prizmu svetskih geopolitičkih i strateških kretanja, jer bez toga ne možemo ni shvatiti šta se ovde dešava – rekao je Balaban.

Prema rečima Mila Đukanovića, Tadićev impotentni nacionalizam zamenio je agresivni Vučićev nacionalizam oličen u Srpskom svetu. Pitajući se kako je moguće da nekom smeta jedna kulturološka matrica, a velikoalbanske mape vođene su nacionalizmom koji je sve, samo nije impotentan, Panaotović nastavlja:

- Kako je moguće da smetnju predstavlja teza o Srpskom svetu ili to da će se mitropolit ustoličiti tamo gde su se vekovima unazad ustoličavali mitropoliti? I Crna Gora i Srbija su u svojoj istoriji bile i u zajedničkim državama, a mnogo više nezavisne države, i to niko normalan ne osporava. To je još jedna zamena teza i logika „drž'te lopova". Niko normalan ne osporava crnogorsku državnost i tradiciju, ali zašto bi ova druga opcija koja sanja o zajedničkoj državi predstavljala neki greh! Do pre petnaest godina smo bili u zajedničkoj državi – rekao je Panaotović.

Crna Gora je napustila zajedničku državu glasovima svojih građana, na referendumu. To je neporeciva istorijska činjenica.

- Ni ozloglašeni Slobodan Milošević, ni kralj Aleksandar, ni Boris Tadić nisu stavili Crnu Goru u neki Srpski svet u kom je ona nestala. Naprotiv, to su teze kako bi se izbeglo da se kaže da Srbi kao konstitutivni narod u Crnoj Gori, možda i najbrojniji, imaju suvereno pravo na svoje mesto pod suncem. Ne možete praviti aparthejd, ako ste Milan Knežević ne možete da budete ministar u vladi. To je aparthejd, to je rasizam, to je kastinjski sistem, ti ljudi su dobili glasove na izborima. Nigde u svetu ne postoji ekspertska vlada – izričit je Panaotović.

Dritan Abazović posetio je Vašington i optimistično se vratio uživajući podršku iz Vašingtona i podršku velikih sila. Balaban upozorava na složenost situacije u Crnoj Gori i iskazuje bojazan da se uz blagoslov velikih sila išlo na staru varijantu da se promeni sve da bi sve ostalo isto, a reprezent te politike je upravo Dritan Abazović. Ipak, na jednu činjenicu Panaotović naročito upozorava.

- Ne rade veliki centri moći to da bi vas usrećili, niti će vas učiniti bogatim i prosperitetnim društvom bez korupcije. Oni to rade zarad svojih interesa, a budžet je spasio eufemistično imenovani „turista iz regiona". Prema tome, u interesu je građana Crne Gore da neguju dobrosusedske odnose sa Srbijom, ne samo zbog budžeta, već i zbog normalnosti, kulturne saradnje, rodbinskih veza... Iz Srbije je ruka pružena.

- Mi ne možemo dopustiti da neko kao lovinu naš narod strelja na severu Kosova i Metohije – upozorio je Panaotović i dodao kako nam je to i po Ustavu zadatak. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma po kome Republika Srpska neupitno postoji bez obzira na to koje su stranke na vlasti. Neće doći do pomirenja tako što će se jedna strana uvek i po svaku cenu stigmatizovati, naveo je Panaotović i postavio pitanje zašto se ne donese rezolucija o zločinima u Jasenovcu, Oluji, Bljesku, Kravicama.

- Put ka pomirenju jeste taj da se svi autentično pokaju za svoje zločine i da se svi oni sagledaju realno, bez spoljnog tutora koji će nas gurati u rezolucije i u priču o zlim i dobrim momcima, jer to je model podsticanja podela, a ne istinskog pomirenja – zaključio je Panaotović.

- Po prirodi stvari ne možete biti pretnja, ni bezbednosna ni nacionalna niti majorizovati Albance, kao što to nije i ne može uraditi Dragica Gašić koja se vratila u svoj stan u etnički čistoj Đakovici. Ipak, ona se suočava sa svakodnevnim pretnjama, razbijenim prozorima i nemogućnošću da kupi čak i hleb. To je pouzdan znak da neko želi da zatre i pomen na bilo šta što ima veze sa Srbijom i Srbima u ovom trenutku, a to mi ne možemo da dopustimo - istakao je Panaotović.

Članak „Slobodne Dalmacije" na dve gusto kucane strane o aerodromu u Trebinju reprezentuje histeriju i haos zbog izgradnje civilnog aerodroma na kojem će se transportovati roba i ljudi, a od čega će svi imati koristi.

- Nekada ste provokacija samim činom što postojite – istakao je Panaotović, nadovezavši se na Balabanove reči o tome da postoje „kompromisi" na koje ipak ne treba pristajati.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više