PRIMENITI POSTIGNUTE SPORAZUME: Predstavnici Srpske liste sa članovima Evropskog saveta za spoljne poslove

D. ZEČEVIĆ

25. 10. 2021. u 19:00

PREDSTAVNICI Srpske liste, predsednik Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević sastali su se danas sa članovima Evropskog saveta za spoljne poclove.

Foto: Srpska lista

Oni su im preneli da je potrebno da se Prištini jasno stavi do znanja da mora primeniti sporazume koje je sama potpisala, posebno kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština. Kako se navodi u saopštenju za javnost SL, predstavnici ove liste predočili su članovima Evropskog saveta za spoljne poslove da formiranje ZSO nije nikakav hir Srpske liste već međunarodna obaveza, čije ispunjenje je garantovala i sama Evropska unija.

- Dogovori iz Brisela se moraju sprovoditi, jer su oni potpisani i obavezuju sve. Jedino tako možemo ostvariti bolje uslove života i graditi međusobno poverenje koje nam je danas preko potrebno. Srbi, posebno na severu su ušli u kosovske institucije zato što je upravo Briselskim sporazumom garantovano formiranje Zajednice srpskih opština kao krovne institucije srpskog naroda koja će štititi kolektivna i pojedinačna prava našeg naroda - rekao je na sastanku predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Inače, na sastanku koji je održan u Severnoj Mitrovici, kazano je da su jednostrane akcije od strane pripadnika Rosu uperene protiv srpskog naroda opasne, nedopustive i kontraproduktivne, i da izazivanje straha i nemira među stanovništvom može dodatno ugroziti bezbednosnu situaciju. Naglašeno je da Srpska lista podržava dijalog kao osnovni način rešenja svih problema i otvorenih pitanja, jer je dijalog jedini način i jedino mesto gde se ova pitanja mogu rešavati, te zahteva od svih, posebno Evropske unije da učini sve kako bi došlo do nastavka dijaloga, i kako bi se primenili do sada postignuti sporazumi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više