GRADIĆEMO NOVU INDUSTRIJSKU ZONU I FABRIKU VODE: Premijerka Ana Brnabić posetila Kikindu

R. Š

22. 10. 2021. u 16:51

VLADA Srbije dala je oko milion dinara subvencija francuskoj kompaniji „Mekafor“ za proširenje fabrike u Kikindi i zaposlenje još oko 180 radnika, rekla je premijerka Ana Brnabić, koja je posetu tom gradu juče započela upravo od te fabrike koja proizvodi delove za automobile, kamione i poljoprivredne mašine, a počela je da radi i za avio-industriju.

Foto R. Šegrt

Ta komapnija u Kikindi posluje od 2016. i zapošljava oko 100 radnika.

- Rukovodstvu sam prenela da smo spremni da i dalje podržmoi razvoj i kreiranje patenata u Srbiji, što „Mekfor“ i radi, a sve radi stvaranja dodatne vrednosti i povećanja plate. Spremni smo i da podržimo otvaranje još jedne industrijske zone, jer svake godine planiramo budžet za te namene. Drago mi je da se ovde zapošljava sve više mladih ljudi. U „Mekaforu“ sam upoznala dva mlada injženjera iz Zrenjanina koji rade u Kikindi – rekla je premijerka.

Osim „Mekafora“ ona je posetila Opštu bolnicu, gde je počela prva faza rekonstrukcije. Kako je rekla, fokus Vlade, koji je postavio Aleksandar Vučić, još dok je bio premijer, jesu dodatna, kapitalna infrastrukturna ulaganja u prosveti i u zdravstvu, jer je to važno i za mlađe i za starije građane.

- Verujem da će prva faza radova biti završena za godinu dana, krajem oktobra naredne godine. To je investicija od 334 miliona dinara i polako projektujemo drugu fazu rekonstrukcije. Drugi važan projekat je izgradnja fabrike vode. To je višedecenijski problem Kikinde. Završeni su svi tenderi i izrada projektno-tehničke dokumentacije, a krajem godine očekujem početak realizacije. To je investicija od 10 miliona evra, od čega šest miliona uzimamo kao kredit od Nemačke razvojne banke, KFW, a ostatak obezbeđujemo iz budžeta Republike. Treći veliki projekat je brza saobraćajnica Sombor-Kikinda, dužine 175 kilometara, o čemu se nikada do sada nije razmišljalo. Gradiće se četiri trake, za brzinu vožnje do100 kilometara na čas. Investicija se, u ovom trenutku, procenjuje na oko milijardu evra – rekla je premijerka Brnabić.

Posetu je završila u Kulturnom cnetru Kikinda gde se upoznala sa stvaralaštvom đena, preduzetnica i onih koje rade u udruženjima. Tu je dobila više poklona, pored ostalih i male opanke od kože koje izađuje Mirna Rackov.

Pohvala zbog vakcinacije

-Želim da pohvalim Kikindu zbog velikog odziva na vakcinaciju. Od početka je ozbiljno pristupila imunizaciji i sada ima nešto više od 57 odsto vakcinisanih i molim vas da tako nastavite. Vaš recept mogli bi da primenimo u drugim sredinama kako bi došli do 80 odsto – rekla je premijerka Ana Brnabić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više