"NOVOSTI" ISTRAŽUJU: Bajden podiže balkanski zid za Rusiju i Kinu

D. MILINKOVIĆ

22. 10. 2021. u 12:00

NOVA američka administracija vraća se na velika vrata na Zapadni Balkan i rešena je da tu i ostane, kako bi i ovde uspostavila front protiv Rusije i Kine, ali i preuzela "uzde" rešavanja ne samo kosovskog čvora, već i svih ostalih neuralgičnih tačaka u regionu, pre svega u Bosni i Hercegovini.

Foto AP

Sagovornici "Novosti" navode da to jasno pokazuju poslednji potezi administracije predsednika Džozefa Bajdena, uključujući i povratak u region nekadašnjih Klintonovih "jastrebova" koji iza sebe imaju višegodišnje iskustvo bavljenja krizama na Zapadnom Balkanu, uključujući i novog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila.

Ako je i bilo neke dileme ko će, kada je reč o Zapadu, voditi glavnu reč na ovim prostorima, posle prošlonedeljnog susreta u Vašingtonu evropskog šefa diplomatije Đuzepa Borelja i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena potpuno je jasno: EU je više puta pokazala da ne može sama da iznese ono što je proklamovani interes zapadne političke sfere i zato Amerikanci ponovo vode glavnu reč.

Vašington se navodno brani od uticaja Pekinga i Moskve, Foto AP

I u zajedničkom saopštenju Blinkena i Borelja ukazano je da će se ubuduće udruženo baviti regionom, taksativno navodeći ključne probleme u vezi sa Albanijom, Severnom Makedonijom, BiH, Crnom Gorom i posebno normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže nam da je veći angažman SAD na ovim prostorima bio očekivan, a da ga je naša država dočekala spremna:

- Mi smo sa predsednikom Vučićem na čelu i zahvaljujući ozbiljnom radu ministra Selakovića uspeli da napravimo dobru pripremu za ovakav razvoj događaja. Jasno je da će se nakon promena u Beloj kući pritisci nastaviti, da nam je manevarski prostor sužen i zato je više nego ikad bitno naše nacionalno jedinstvo, da ne dozvolimo da kombinacija spoljnjeg i unutrašnjeg pritiska dovede do destabilizacije Srbije. Sa SAD, kao velikom svetskom silom, moramo da radimo.

Foto Novosti

 

Rajić posebno ukazuje na značaj toga što je i nova američka administracija ostala dosledna kada je reč o Vašingtonskom sporazumu, potpisanom prošlog septembra u Beloj kući, a koji je, po njemu, udaljio Prištinu i SAD, a približio Beograd i Amerikance, što je do skoro bilo nezamislivo.

- Ključni ciljevi Vašingtona ovde su, s jedne strane, da smanje uticaj Moskve i Pekinga, a s druge stabilnost. Zato neće u potpunosti davati odrešene ruke ličnostima kao što su Milo Đukanović ili Aljbin Kurti. Amerikanci su pragmatični, žele da izvuku maksimum, a vrlo su svesni da je Beograd centar regiona i da bez stabilnosti Srbije i zadovoljenja nekog minimuma naših nacionalnih interesa, oni ne mogu da ostvare svoje ciljeve u regionu.

Foto P. Milošević

I za bivšeg diplomatu Zorana Milivojevića nema dileme da će Amerika voditi politiku punog prisustva na Zapadnom Balkanu:

- Naravno, najviše ih zanima kosovsko pitanje i situacija u BiH. Na ovim prostorima je i takozvana politička linija vatre između Zapada i Istoka, odnosno SAD, s jedne strane, i Rusije i Kine, sa druge.

Hil kao jedini "Golub"

BAJDENOV izbor Kristofera Hila za novog ambasadora u Beogradu ne mora nužno da bude loša vest po Srbiju. Rajić ukazuje da je Hil zapravo bio "jedini golub među jastrebovima devedesetih":

- On je bio jedini u toj administraciji koji je do skoro samog kraja bio protiv NATO agresije. Zanimljivo je da su Albanci bili nezadovoljni njegovim delovanjem jer je on sve do Rambujea zagovarao opciju suštinske autonomije KiM u sastavu Srbije, a ne nezavisnost.

Traže rešenje za tablice

PRVI sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, održan je juče u Briselu. Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, pozdravio je eksperte dveju delegacija i najavio da će Radnom grupom, sastavljenom od po četiri predstavnika obe strane, predsedavati njegovi savetnici. Ova grupa trebalo bi da pronađe trajno rešenje za spor oko tablica u narednih šest meseci, a sledeći sastanak najavljen je za novembar.

Brisel da reaguje zbog Bisljimija

NAJNOVIJE izjave glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija da neće formirati ZSO, vrhunac su neodgovornosti i cinizma i direktno urušavaju nastavak dijaloga sa Beogradom - poručio je juče direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je pozvao EU, kao posrednika u dijalogu i garanta sprovođenja sporazuma, da reaguje na ovakve opasne poruke i pretnje i poručio da će ZSO biti tema sledeće runde dijaloga u Briselu.

Bisljimi je rekao da ZSO neće biti formirana, kao i da, ako su građani zato glasali za Srpsku listu, moraju da znaju da su izmanipulisani. D. Z.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više