PLUS ZA PRIVREDU, A VEŽU NAM NOGE KOSOVOM: Izveštaj Evropske komisije o napretku naše zemlje, preporučeno otvaranje dva klastera

D. M. - G. Č.

20. 10. 2021. u 08:00

SRBIJA je bolje ocenjena u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku nego u odnosu na 2020, pohvaljena je za reforme u nizu oblasti, ali i dalje ostaju zamerke našoj zemlji kada je reč o usklađenosti spoljne i bezbednosne politike sa Briselom.

Šef delegacije EU u Beogradu predaje izveštaj / Foto Tanjug

Takođe, EK nije propustila da naglasi da će brzina pregovora Srbije o članstvu u EU i dalje zavisiti prvenstveno od brzine reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom. Beograd se poziva da dalje napreduje u implementaciji svih do sada postignutih dogovora sa Prištinom i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

- Ovaj sporazum je hitan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na svom putu ka EU - stoji u izveštaju Komisije.

U dokumentu koji su u utorak usvojili Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta i komesari EU, preporučeno je otvaranje dva klastera - 3 (konkurentnost i rast) i 4 (zelena agenda i održiva povezanost). Konačnu odluku o daljim koracima Srbije na putu ka EU u decembru bi na Evropskom savetu trebalo da donesu predsednici i premijeri država članica.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji predstavio je u utorak u Strazburu Paket proširenja koji se odnosi na sve zemlje kandidate za članstvo, a u izveštaju za Srbiju koji pokriva period od juna 2020. do juna 2021. konstatovano je da je u usklađivanju sa pravnim tekovinama EU Srbija uradila "važan posao u mnogim oblastima, uključujući i oporezivanje i energetiku".

- Region je strateški prioritet Unije. Do deeskalacije između Beograda i Prištine treba ići malim koracima. Jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost moraju biti izbegnute - poručio je Varhelji.

Šef diplomatije EU Đozep Borelj je naglasio da Brisel mora održati kredibilan proces proširenja, a da države nastave sa ispunjavanjem svojih obaveza i reformama:

- Naši partneri treba da se bave njima u interesu svojih građana i zarad napretka na evropskom putu, a da međusobne razlike ostave po strani. EU, sa svoje strane, treba da ispuni svoja obećanja, jer Unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana. Vreme je da se okupimo i ujedinimo u izgradnji snažnije Evrope.

U dokumentu je naglašeno da je usklađenost sa spoljnom politikom EU porasla sa 56 na 61 odsto, ali i da je u mnogim potezima Srbija "išla kontra" spoljnopolitičkim pozicijama EU. Primećeno je i da je ovdašnja vlada u prvoj polovini 2021. "fokus stavila na EU reforme sa prioritetom na vladavini prava".

Pohvaljeni su ekonomski potezi u zemlji, posebno u odgovoru na krizu izazvanu pandemijom, kao i aktivnosti Srbije u upravljanju migrantskim tokovima i kontroli granica. Konstatovano je da je srpska privreda tokom krize izazvane pandemijom doživela tek blagi pad od jedan odsto u 2020, a da je negativan uticaj krize ublažen "jakim privrednim rastom u vremenu pre pandemije kao i odgovarajućim fiskalnim i monetarnim merama podrške, kao i relativno kratkim rokom zatvaranja zemlje". I predsednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak, pre objavljivanja izveštaja, da je on bolji u odnosu na prethodni presek EK o napretku Srbije.

Zabeleženo je i da je održavan međupartijski dijalog o izbornim uslovima, ali i da je "politička klima tokom izveštajnog perioda ostala polarizovana". Komisija je pozvala političke aktere da se angažuju konstruktivno u procesu.

Ocenjuju i da je Srbija u oblasti slobode izražavanja i medija postigla "ograničeni napredak", a da se mora jačati okruženje pogodno za neometanu slobodu govora. "Ograničen napredak" zabeležen je i u oblastima javne administracije, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. EK smatra da nije bilo napretka u poglavljima koja se odnose na slobodu kretanja kapitala, finansijske usluge, zaštitu potrošača i zdravlja.

Inače, šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre u utorak je premijerki Ani Brnabić i ministarki Jadranki Joksimović predao izveštaj EK.

FRANCUZ HVALI

ALEKSANDAR Vučić nastoji da vodi uravnoteženu politiku s velikim silama koje intervenišu na Balkanu. Srbija je primorana da mobiliše svoje trupe, da bi zaštitila pravoslavne hrišćane na Kosovu - rekao je francuski poslanik u EP Tjeri Marijani.

ŠTIKLIRANE TENZIJE SA PODGORICOM

EVROPSKA komisija konstatovala je da je Srbija ostala posvećena dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji, ali i "evidentirala" da su se tenzije sa Crnom Gorom nastavile. Srbija je ponovo pohvaljena zbog učešća u EU bezbednosnim misijama i operacijama. Izveštaj ponavlja i poziv srpskim vlastima da budu "proaktivnije i objektivnije" kada je reč o narativu o EU koja je "najveći politički i ekonomski partner Srbije".

PACKE ZA PRIŠTINU ZBOG SPORAZUMA

POLITIČKA nestabilnost, sprovođenje pravde sporo, neefikasno i podložno političkom uticaju, rasprostranjena korupcija i nedostatak finansijske samoodrživosti neke su od ocena koje je Evropska komisija dala tzv. Kosovu u Izveštaju za period od juna 2020. godine do juna 2021. godine. Od Prištine se traži i da sprovede sporazume postignute sa Beogradom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više