NA SEVERU KIM MIRNO ALI NAPETO: Obdaništa i škole nastavili sa radom

Novosti online 14. 10. 2021. u 08:33

NA severu Kosova je danas mirno ali napeto. Srbin Srećko Sofronijević, koji je tokom jučerašnje akcije prištinskih specijalnih snaga teško ranjen, nalazi se na intenzivnoj nezi.

Foto: D. Z.

Iako na prvi pogled sve izgleda kao da se ništa nije desilo, tenzije i strah od novih provokacija kosovskih vlasti primetni su među građanima.

Nakon sinoćnog uklanjanja barikada sa magistralnog puta Priština—Raška, u mestu Rudare, svi putni pravci na severu Kosova su prohodni.

Građani su se vratili svakodnevnim aktivnostima, obdaništa i škole nastavili su sa radom, ali bojazan da bi novi zvuk sirene za uzbunu mogao da ih uznemiri i izvede na ulice još uvek je prisutan.

Prema rečima Radovana Tanića, direktora Tehničke škole „Mihailo Petrović Alas“, u čijoj blizini su kosovski specijalci i započeli svoju akciju upada u apoteku što je i izazvalo revolt građana, nastava se od jutros odvija bez problema, a slično je i u Predškolskoj ustanovi „Danica Jaramaz“.

- Obdanište i predškolsko rade normalno, mi smo i juče roditeljima poručili da su deca bezbedna u našoj ustanovi, ali je većina njih, iz straha, ipak uzela svoju decu - rekla je Gorica Marinković, direktor PU „Danica Jaramaz“.

Podsetimo, kosovska policija sprovela je juče ujutru akciju u kojoj je zatvoreno više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima i na taj način izazvala reakciju žitelja tog grada, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske ulice i raskrsnice.

Policija je koristila šok-bombe i suzavac, a aktivirane su i sirene za uzbunu. Nešto kasnije pristigli su i pripadnici specijalne jedinice Rosu. Slična akcija odvijala se i u Zvečanu. Povređeno je na desetine Srba, a jedan muškarac teško je povređen.

(RTS/ Kosovo online)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

UZNEMIRUJUĆ SNIMAK: Pogledajte kako izgleda trenutna situacija na KiM

 
Pogledajte više