VUČIĆ MUDRO IGRAO NA VIŠE KARATA: Bojan Panaotović o energetskoj krizi, vakcinama i Pokretu nesvrstanih

V.N.

12. 10. 2021. u 19:51

VELIKA energetska kriza koja već potresa veći deo Evrope i Sveta, sasvim izvesno, biće umnogome amortizovana u Srbiji zahvaljujući mudroj, izbalansiranoj, dalekovidoj i promišljenoj spoljnoj politici Aleksandra Vučića i njegovih saradnika zaduženih za ove poslove - rekao je danas sociolog Bojan Panaotović.

Bojan Panaotović / Foto: KCNS

On je dodao da godinama unazad slušamo raznorazne dušebrižnike o tome kako je nemoguće sedeti na više stolica i slične trice i kučine. Isti oni koji apologetski tretiraju lik i delo Josipa Broza Tita, sada tvrde da je nemoguće imati multivektorsku politiku, zaboravljajući da je upravo Tito sedeo na mnogo stolica i imao uspešnu spoljnu politiku.

-Predsednik Srbije imao je dovoljno mudrosti i geopolitičkog takta da ne zaigra na jednu kartu, već je vodio multivektorsku spoljnu politiku koja je između ostalog podrazumevala odlične odnose sa Vladimirom Putinom i Rusijom, čiji plod je, između ostalog, zavetrina u kojoj smo se, kao privilegovani kupci, našli usred vrtloga oluje nadiruće energetske krize. – kazao je Panaotović.

Po njegovom mišljenju, plodovi „igranja na više karata“ pokazali su se, notorna je činjenica, prilikom faze kovid krize kada je većina svetskih zemalja mučila muku sa nabavkom makar jedne vrste vakcina, dočim su građani Srbije imali pred sobom „švedski sto“ sa vakcinama.
Događaj koji je odjeknuo širom svetskih meridijana, a reč je o šesdesetogodišnjici pokreta Nesvrstanih koja se obeležava u Beogradu još jedan je u nizu odličnih poteza naše spoljne politike.

- Oni koji su prespavali poslednju deceniju ne znaju da je Svet postao multipolaran a da u društvu nesvrstanih zemalja ima strahovito moćnih država koje kroje i tek će krojiti mapu svetske politike. U Beogradu, ovih dana, lideri više od stotinu zemalja iz prve ruke dobiće informacije o propalom projektu tzv. nezavisnog Kosova, ali i o ogromnim potencijalima Srbije kada je reč o investicijama, srpskim banjama, zdravoj hrani, IT sektoru koji je sve jači i nizu komparativnih prednosti koje naša Srbija ima. –zaključio je Panaotović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU


 

Pogledajte više