INTERVJU Goran Rakić: Pobeda Srpske liste je pitanje opstanka

D. MILINKOVIĆ

12. 10. 2021. u 10:47

LOKALNI izbori na KiM su nastavak političke borbe za opstanak i ostanak srpskog naroda na ovim prostorima. Iako smo zbog jednostranog poteza Prištine bili prinuđeni da više od polovine predviđenog vremena posvetimo odbrani osnovnih ljudskih prava naših građana, rezultati koje smo postigli nam daju za pravo da sa svojim narodom, baš kao i na prelazim Jarinje i Brnjak, i na ovim izborima pokažemo jedinstvo, slogu i odlučnost da izvojujemo još jednu pobedu i u rukama srpskog naroda zadržimo sve opštine sa srpskom većinom.

Foto Tanjug

Ovo u intervjuu za "Novosti" poručuje predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji kaže da je cilj da na lokalnim izborima u pokrajini 17. oktobra osvoje i dovoljno odbornika da se i u opštinama gde Srbi nisu u većini čuje naš glas.

- Da bismo realizovali velike ciljeve i zadatke koji su pred nama, nova radna mesta, investicije, kapitalne projekte u srpskim sredinama od neprocenjivog nam je značaja i podrška naše države i predsednika Aleksandra Vučića koji je sve vreme uz svoj narod. Treba nam pobeda 17. oktobra.

* Albanske partije stale su iza zajedničkog kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice, može li to da ugrozi pobedu kandidata SL?

- Ovi potezi albanskih partija nas ne iznenađuju. Ne sumnjam da će masovnom podrškom SL narod osujetiti nameru albanskih partija da osvoje vlast u Severnoj Mitrovici, koja mora da ostane na visini zadatka, jer je to administrativni, zdravstveni, obrazovni, politički, kulturni centar Srba na Kosovu. I naši sunarodnici na jugu su zagledani u svoju Severnu Mitrovicu kao bastion slobode.

* Da li ste zadovoljni dogovorom o registarskim tablicama?

- Najveća vrednost sporazuma je u tome da je situacija mirna, da nema naoružanih specijalaca na prelazima, i da je građanima omogućeno da koriste svoja vozila. Raduje me da se sporazum primenjuje kao što je i dogovoren, ali i što su pokrenuta dva vrlo važna pitanja. Jedno se tiče uvođenja verbalnog delikta u slučaju Ivana Todosijevića, a drugo formiranja Zajednice srpskih opština. Zato je i važno da na ovim izborima SL osvoji vlast u svih deset opština sa srpskom većinom. Isto tako, očekujem da EU natera Prištinu da implementira ono što je dogovoreno, a što je od izuzetnog značaja za očuvanje mira.

* Očekujete li da EU ispuni obećanje i ZSO konačno nametne kao temu u nastavku dijaloga u Briselu?

- Pitanje formiranja ZSO je pitanje svih pitanja. Vreme je pokazalo da je bez krovne institucije srpskog naroda, ZSO, otvorena Pandorina kutija, a kosovske institucije nemaju ni kapacitete, a ni političke volje da se bave problemima Srba. Na primeru registarskih tablica videlo se koliko je nesprovođenje sporazuma iz Brisela opasno i štetno. Na kraju, pitanje formiranja ZSO je pitanje kredibiliteta EU koja ne garantovala potpisane sporazume.

ALBANCIMA NE TREBA ORUŽJE

* KAKO gledate na ubrzano naoružavanje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, u čemu im posebno pomaže i Hrvatska?

- Lično sam protiv bilo kakve militarizacije ovog prostora. To je bespotrebno bacanje novca i podizanje tenzija kod srpskog naroda. Našim komšijama Albancima nedostaju radna mesta, putevi, socijalna i zdravstvena podrška, a ne oružje. Nadam da će to shvatiti i u Prištini. Ukoliko želimo da gradimo budućnost, mir i prosperitet, onda su investicije Prištine u oružje bačen novac. Mladi Albanci ne odlaze jer nema oružja, već jer nedostaje ekonomske perspektive.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više