VUČIĆ URUČIO ORDEN PREDSEDNIKU GANE: Ogromno hvala na stavu po pitanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije (VIDEO)

Novosti online 11. 10. 2021. u 12:03 >> 13:41

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbije.

Foto: Tanjug


Obraćanje predsednika Vučića

-Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da Vas ugostim. Mi smo veoma počastvovani, ovo je prva poseta predsednika Gane Srbiji nakon mnogo decenija. Nadam se da ćete više puta da dolazite u Beograd i Srbiju. Mi imamo tradicionalno prijateljske odnose sa Akrom, a naša zemlja je uvek podržavala borbu Gane za nezavisnost. Kao SFRJ smo stajali uz Afriku. Aktivno i dosledno smo podržavali taj kontinent tokom pravedne borbe za nacionalno oslobođenje. Imali smo priliku da razgovaramo o svim važnim pitanjima, kako u svetu, tako i o našim bilateralnim odnosima. Ono što je veoma važno, dogovoreno je da broj studenta kojima ćemo uručiti stipendiju bude dupliran, sa 16 na 32. Oni će uvek predstavljati most između dve zemlje, most koji treba da napravimo u trgovačko-ekonomskim, ali i svim drugim oblastima saradnje. Spremni smo da kupujemo tropsko voće i druge proizvode od Gane, ako su zainteresovani. Ogromno hvala na stavu po pitanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije. Umećemo takvu vrstu stava da uzvratimo poštovanjem, time što ne samo cenimo, već ćemo umeti i da pokažemo zahvalnost. Videćete da smo neuporedivo odaniji prema svojim prijateljima nego mnogi drugi  - rekao je Vučić i dodao da je mnogo toga danas naučio od "prijatelja, predsednika Gane".
Kazao je da je predsednik Gane mogao da vidi u Srbiji kako su predstavnici 117 delegacija reagovali na pojavu Nkrumaha na video-snimcima iz 1961. godine. Vučić je podsetio da je Nkrumah jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, i da je više puta boravio u SFRJ, te izrazio nadu da će i aktuelni predsednik Gane više puta dolaziti u Srbiju.
Vučić je poručio da je predsednik Gane jedan od najumnijih ljudi od kojeg može mnogo da se nauči.

Foto: Tanjug

- Uvek ste dobrodošli, osećajte se kao kod kuće. Nastavićemo da povećavamo naše prisustvo u Gani, u našoj istinski dragoj i prijateljskoj zemlji. Čestitam vam i na ordenu koji ste, kao istinski prijatelj, i zaslužili - dodao je Vučić.

Razgovarano je, kako kaže Vučić, i o saradnji dve zemlje i konsultacijama koje bi trebalo da "imamo uvek po pitanju svih važnih i ključnih događaja koji se odigravaju u našim regionima i svetu".

- Mislim i verujem da to može biti od ogromnog značaja za obe zemlje. Za nas je važno da Gana postaje članica Saveta bezbednosti UN na dve godine, te je bitno da ih informišemo o svim događajima u regionu - kazao je on.

Foto: Instagram

Postoji ideja da se ustanovi mešoviti komitet za saradnju dve zemlje, što bi, kaže Vučić, doprinelo bržem i značajnijem jačanju odnosa dve zemlje.

- U političkom smislu ne samo da nemamo nikakvih problema, već se izuzetno razumemo, moramo da radimo više zajedno, da se češće čujemo i viđamo, kao i da zajednički delujemo na međunarodnoj sceni. Što se ekonomije tiče, moramo zbog velike distance da stvari podižemo sa mrtve tačke, ali današnji razgovori i podrška koju smo dobili od predsednika Gane osigurava da ćemo u narednom periodu uraditi mnogo u interesu građana Gane i Srbije - objasnio je on.


Predsednik Gane: Hvala za čast koju ste učinili mojoj zemlji i meni odlikovanjem

Predsednik Gane Ado Dankva Akufo-Ado izjavio je da je došao da učvrsti posvećenost Pokretu nesvrstanih i kako bi se prisetili tog dela istorije.

- Odnosi su odlični i želimo da njihov značaj istaknemo. Hvala za čast koju ste učinili mojoj zemlji i meni odlikovanjem koje će imati bitno mesto u mom kabinetu - rekao je Akufo-Ado.

Istakao je da je mnogo oblasti u kojima dve zemlje sarađuju, kao što je bezbednost.

Foto: Tanjug

Vučić odlikovao predsednika Gane Ordenom Srbije na lenti

Predsedniku Gane uručen je Orden Republike Srbije na lenti. Predsednik Gane odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Gane.
 

Foto: Tanjug

"Tet-a-tet" sastanak dvojice predsednika, pa sastanak delegacija

Nakon ceremonije dočeka počeo je "tet-a-tet" sastanak dvojice predsednika, posle kojeg su se Vučiću i Akufo-Adoi pridružili i ostali članovi delegacija Srbije i Gane.


Akufo-Adoa dočekan uz najviše državne i vojne počasti

Vučić je ispred Palate Srbija uz najviše državne i vojne počasti dočekao Akufo-Adou, koji učestvuje i na Samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.
Inače, Gana je 2019. godine, kao 16. zemlja članica UN, povukla priznanje Kosova uz obrazloženje da je odluka o priznanju kosovske nezavisnosti 2012. godine bila "preuranjena".
Predsednik Akufo-Ado doputovao je u nedelju u Beograd, a dočekao ga je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.
Vučić će danas imati i bilateralne sastanke sa zvaničnicima Saudijske Arabije, Alžira, Bangladeša, Indije i Angole.
Takođe, predsednik Srbije sastaće se i sa predsednikom Generalne skupštine UN Abdulahom Šahidom.

Pogledajte više