BOŠKO JURI I CENZUS STRANKE: Da li je lider Dveri povećao šanse time što je preduhitrio deo opozicije i najavio ulazak u kampanju

M. S.

06. 10. 2021. u 10:29

DA li će istup Dveri o samostalnom izlasku na naredne izbore i pre formalnog kraja dijaloga o izbornim uslovima, doneti bolje pozicioniranje ove stranke pred glasanje u aprilu ili će ih koštati glasača biće poznato u narednim mesecima.

Obradović i Đilas / Foto Tanjug

Ipak, ovu za deo opozicije preranu odluku, pojedini analitičari ocenjuju kao ispravnu, navodeći da je Boško Obradović shvatio da je, umesto da pregovara, bolje da se uključi u izbornu kampanju što ranije kako bi povećao izborne šanse.

Iako im poslednja istraživanja u pogledu procenata glasova ne idu naruku, politički analitičari ocenjuju da Dveri pokušavaju da izađu iz senke, kao i da bi kao koalicioni partneri mogli da imaju određenu težinu. Stoga, zbog oko dva odsto podrške koje trenutno imaju Obradovićeva predsednička kandidatura povećala bi izborne šanse stranke da pređe cenzus.

- Njegov uspeh bi bio da osvoji pet odsto - kaže za "Novosti" politički analitičar Dejan Vuk Stanković. - Ipak, bez podrške drugih stranaka, međunarodnih faktora, nema šanse da uđe u drugi krug. Može samo da pokuša ono što su i prethodni predsednički kandidati. Da kandidaturom dobije više prostora u medijima i na taj način promoviše sebe i svoju stranku.

Priče lidera Dveri o zamajavanju od strane vlasti, ali i unutar opozicije, stavljaju Obradovića, prema mišljenju analitičara, pred izazove.

- On će morati da objasni delu biračkog tela zašto je zauzeo kritičku distancu prema opozicionom delu, ali i da se profiliše u odnosu na vlast - objašnjava Stanković. - S druge strane, predstoji mu javni sukob sa Draganom Đilasom, kao i bojkot medija opozicije. Mora da prihvati da ga neće biti u tim medijima kao dosad dok je bio uz opoziciju.

Iako Dveri, uz odluku da ne čekaju ostatak opozicije i uđu u izbornu trku, ne isključuju saradnju sa opozicijom ukoliko ponude boljeg predsedničkog kandidata od Obradovića, priča o saradnji makar u glavnom gradu, i jednoj koloni u Beogradu, nije više toliko realna. Analitičari ukazuju da snaga Dveri u prestonici nije velika. S druge strane, postoji odluka iz "Ne davimo Beograd" i Zajedno za Srbiju koji se protive zajedničkom istupu na izborima u Beogradu, već su za to da se pravi postizborna koalicija.

NA KOTI OD DVA ODSTO

PREMA istraživanjima agencije "Faktor plus", u ovom trenutku SNS ima podršku 58,2 odsto glasača, SPS 9 odsto, Stranka slobode i pravde 4,5, dok koalicija oko DSS I POKS ima četiri odsto. DjB se kotira na oko 3,8 odsto, Narodna stranka - 2,4, dok Dveri, poput Zavetnika, imaju dva odsto, SRS 1,5, PSG 1,4.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pogledajte više