ISPITATI STEFANOVIĆA O AFERI "JOVANJICA"! Vulin reagovao posle šokantnih navoda suvlasnika privrednog društva iz Stare Pazove

V. N.

03. 10. 2021. u 08:45

MINISTAR odbrane i funkcioner Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović biće ispitan posle navoda Predraga Koluvije, suvlasnika privrednog društva "Jovanjica", da je neko iz njegovog kabineta, dok je bio na čelu MUP, tražio od Koluvije da krivicu za navodnu proizvodnju tone marihuane prebaci na predsednikovog brata Andreja Vučića.

ISTRAGA Aleksandar Vulin/PROVERA Nebojša Stefanović, Foto Arhiva/Tanjugi/Jutjub

Ovu mogućnost nagovestio je prvi čovek policije Aleksandar Vulin, reagujući na mnogobrojne informacije koje je u intervjuu za Objektiv TV otkrio Koluvija, koji će, prema Vulinovim najavama, takođe biti saslušan i da niko neće biti zaštićen od zakona.

- Svaka informacija se proverava. Niko nije zaštićen, kod Aleksandra Vučića nema zaštićenih. Kada je u pitanju ministar Stefanović, doći će istražni organi i razgovaraće sa njim i Koluvijom. Sve ćemo proveriti, ne bih se izjašnjavao sad o tome, da vidimo šta će reći istražni organi. Koluvija je kredibilni svedok, policija će uraditi sve da istraži navode - rekao je Vulin.

Potpredsednik SNS Miloš Vučević kazao je da nije iznenađen onim što je rekao Koluvija:

- Dobro je što je on uopšte bio u prilici da kaže kakve je sve pritiske trpeo i od koga, ko ga je ucenjivao da lažno optuži Andreja Vučića. Ja sam i prethodno insistirao na tome da tužilaštvo radi svoj posao, da se slučaj "Jovanjica" do kraja rasvetli. Važno je da se ništa ne krije i da se stvari ne guraju pod tepih.

OPTUŽBE Predrag Koluvija (prvi sleva), Foto D. Milovanović

Vučević navodi i da je "u najmanju ruku skandalozno to što u sistemu MUP postoje delovi koji nisu birali sredstva da rade protiv države, da prisluškuju i prate predsednika, da odlučuju o životu i smrti":

- Isti ti iz sistema MUP koji su ucenjivali Koluviju i tražili od njega da uperi prstom u Andreja Vučića, dostavljali su materijale za konferencije za novinare jednoj tajkunskoj opozicionoj stranci i njihovim perjanicama. Mislim tu na Miroslava Aleksića kojeg je Andrej Vučić dobio na sudu zbog povrede ugleda i časti. To je samo jedan u nizu dokaza da se na lažima, ipak, ne može graditi politička karijera. Očekujem da će se jasno čuti imena onih koji su i pomagali tajkunskoj opoziciji u serviranju brutalnih laži protiv predsednika države i članova njegove porodice i istovremeno pokušavali da sruše državu i sistem MUP. Ovo mora da se raščisti do kraja.

Podsetimo, Koluvija, koji je prvooptuženi u aferi "Jovanjica", jer je navodno na imanju svoje firme organizovao uzgoj marihuane, kazao je da su u novembru 2019. godine policajci, po nalogu nekoga iz kabineta Nebojše Stefanovića, od njega tražili da krivicu svali na Andreja Vučića.

On je podsetio da su njegove muke počele kada je odbio poslovnu ponudu američkog duvanskog giganta "Filip Moris", vrednu 800 miliona evra, koja je podrazumevala i prodaju imanja "Jovanjica", na šta on nije pristao. Te muke su, kako tvrdi, kulminirale njegovom otmicom i montiranjem afere čiji je konačni cilj bio državni udar u Srbiji.

Koluvija je detaljno opisao kako su ga pripadnici beogradske policije, pod komandom Slobodana Milenkovića, načelnika 4. odeljenja, inače sina Sente Milenkovića, bivšeg telohranitelja Slobodana Miloševića, oteli na auto-putu Beograd - Niš.

- Milenković je, kada su me zaustavili na auto-putu, obavio telefonski razgovor, nakon kojeg je naredio da mi stave lisice i oduzmu telefone. Više puta sam iz razgovora policajaca koji su me oteli čuo da je Milenković u tom razgovoru dobio naređenje da me uhapsi. Iz njihovih razgovora sam saznao da je tada pričao sa nekim iz kabineta ministra unutrašnjih poslova - kaže Koluvija.

On je, kako tvrdi, tek dan kasnije bio formalno uhapšen. Do tada su kaže ređani stravični pritisci da za navodnu proizvodnju marihuane u "Jovanjici" optuži Andreja Vučića, a da zauzvrat bude oslobođen krivice i izbegne kaznu.

- Oni su bili sigurni da ću ja da pristanem na njihovu ponudu i da okrivim Andreja Vučića, koga u životu nisam video, osim na televiziji, da radim za njega, kao i za Zvonka Veselinovića. Rekli su mi da treba da kažem da je Andrejeva proizvodnja u Vrbasu i negde na jugu Srbije. To je trajalo pet-šest sati.

Koluvija je pomenuo i Dušana Mitića, koji se predstavio kao načelnik operative UKP, a koji je, kako tvrdi, direktno od njega tražio da potpiše tužiocu da su Andrej Vučić i Zvonko Veselinović njegove gazde.

- Rekao mi je da, ako ukažem na nekoga ko je veći, jači od mene, mogu da prođem bez kazne. Tužilac Drecun je sve vreme bio ispred moje kancelarije. On je čekao da ja prihvatim i onda da uđe...

Suvlasnik "Jovanjice" navodi i da su sve vreme ispred Mitića stajala tri telefona koja nijednom nisu zazvonila.

- Ja sam siguran da je neko preko tih telefona slušao šta mi pričamo. Ne bi me čudilo da je to bio neko iz kabineta ministra, ko je i naredio da se sve to radi, možda čak i ministar lično.

Foto N. Karlić

UVUKLI KOSOVO I BIA

KOLUVIJA je izneo i šokantnu tvrdnju da su zaverenici iz policije pokušali da unište međunarodni ugled Srbije, montiranjem afere po kojoj je naša zemlja novcem od droge finansirala povlačenje priznavanja Kosova!

- Spominjali su i direktora BIA Bratislava Gašića, da sam njemu nosio pare za crne fondove. Jedan policajac koji me je čuvao rekao mi je da su oni hteli da ja potvrdim da su ti fondovi korišćeni za plaćanje povlačenja priznavanja Kosova od strane drugih država.

ZALIVALI KONOPLjU

SUVLASNIK "Jovanjice" tvrdi i da su policajci nakon njegovog hapšenja podmetali lažne dokaze da je na imanju proizvođena marihuana, između ostalog i tako što su zalivali industrijsku konoplju, koju je Koluvija legalno uzgajao u medicinske svrhe, ne bi li nivo supstance THC podigli iznad dozvoljenog, kako bi ta konoplja bila tretirana kao opijat.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pogledajte više