PREDLOŽILI NENAPADANJE, PA SE POSVAĐALI: Stranke dela opozicije predstavile dve platforme za izbore, spor oko strategije u glavnom gradu

S. S. R.

02. 10. 2021. u 11:27

IZNOŠENjEM platformi za nastup na izborima, deo opozicije praktično je pre dva dana počeo kampanju, ali su se već na prvom koraku posvađali.

Foto V. Danilov

Gotovo istovremeno svoje predloge predstavili su SSP, DS i PSG s jedne strane i "Ne davimo Beograd" i Zajedno za Srbiju s druge strane. Tekstovi su prilično slični, predlažu nenapadanje tokom kampanje, zajedničko kontrolisanje izbornog procesa, jednog kandidata na predsedničkim izborima, više kolona za parlamentarne izbore, ali su se mimoišli oko strategije za Beograd. Blok oko Dragana Đilasa predlaže jednu listu za prestonicu, a ekipa oko "Ne davimo Beograd" odvojene nastupe i stvaranje postizborne koalicije, kao i da gradonačelnika da ona lista koja dobije najviše glasova.

Nebojša Zelenović, predsednik ZzS, objasnio je da je u pitanju "slovenački model" koji je već primenjen u ovoj zemlji - da ona politička platforma koja osvoji najviše glasova posle izbora daje kandidata za premijera ili gradonačelnika.

- Vidimo da građani žele da glasaju za konkretna rešenja, a grupacija zeleno-levih organizacija, kojoj pripadamo, upravo na tome bazira rad. Ljudi su nam jasno rekli da žele nova lica i politike - rekao je Zelenović, koji se ne slaže da za Beograd bude jedna lista.

Predsedik SDS Boris Tadić rekao je da je "apsolutno neshvatljivo zašto se opozicioni blokovi poslednjih dana utrkuju u medijskom predstavljanju predloga saradnje unutar opozicije, tim pre što su te stranke i njihovi lideri uvek imali primedbu na slične predloge u prošlosti".

Bojan Klačar, iz CeSID, kaže da platformama nismo dobili ništa novo, osim da je sada mala šansa da će bojkota biti:

- Platforme su slične, ono što izaziva najveću pažnju je polemika oko nastupa na beogradskim izborima. Za opoziciju je najbolje da u ovom momentu uradi sva istraživanja, proceni šta je najbolja odluka i da se ne svađaju i ne polemišu javno.

Prema njegovim rečima, veliki fokus se stavlja na beogradske izbore:

- Ne želeći da umanjujem njihov značaj, ipak se održavaju i predsednički i parlamentarni koji će opredeliti politički život, pa oni u slučaju da sve karte bace na prestonicu za opoziciju mogu biti kolateralna šteta. Ipak će to biti nacionalna kampanja, kao i svaki put kada se bira predsednik.

ZATVORENA VRATA

POSLE polemike koju su izazvale dve platforme, iz redova opozicije u petak su se čule poruke da će nastaviti razgovore iza zatvorenih vrata. Iz Narodne stranke su poručili da je narodu potrebno da se opozicija ujedini.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pogledajte više