"NEUTRALNI" LAJČAK STAO UZ PRIŠTINU: Poručio da sporazum dveju strana treba da rezultira međunarodnim priznavanjem

D. M.

15. 09. 2021. u 07:31

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak otvoreno je stao na stranu kosovskih Albanaca u pregovorima, iako bi u njima morao da nastupa neutralno s obzirom na to da je i mandat Unije u ovom procesu - statusno neutralan.

Foto Tanjug

Naime, Lajčak je u ponedeljak poručio da "sporazum dveju strana treba da rezultira međunarodnim priznavanjem Kosova", doduše, ogradivši se da je to stvar pregovarača i da rešenje nametnuto na silu nije održivo.

Lajčakove poruke odudaraju i od onoga što je nemačka kancelarka Angela Merkel istog dana rekla u Beogradu, a to je da ni u samoj EU ne postoji jedinstven stav o nezavisnosti Kosova, jer ga pet članica ne priznaje.

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, kaže, za "Novosti", da ovo nije prvi put da Lajčak daje ovako problematičnu izjavu:

- Ona svakako nije primerena čoveku koji treba da bude statusno neutralan u ovom dijalogu. Nije on tu samo izrazio svoj lični stav. Zanimljivo je i da je on funkcioner slovačke opozicione partije Smer socijaldemokratija, koja je proevropska, član je Partije evropskih socijalista, ali je istovremeno i suverenistička, zalaže se za princip nacionalnog identiteta i suvereniteta država, čak joj pridaju i karakter rusofilstva. A sad, Lajčak ovom izjavom o ishodu dijaloga krši suverenitet Srbije.

Karanović ukazuje da je ovim Lajčakov kredibilitet kao specijalnog izaslanika u dijalogu narušen, ali da Beograd ne može da utiče na to koga će Brisel imenovati za posrednika. Beograd će, dodaje, kao i do sada nastaviti da zastupa i brani svoje pozicije, a koje su zasnovane na međunarodnom pravu.

 

STIŽE U POSETU BEOGRADU

LAJČAK danas stiže u Prištinu, gde će provesti tri dana, a zatim dolazi u Beograd. Cilj njegove posete je razgovor sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u pokrajini Aljbinom Kurtijem o nastavku dijaloga.

- Reč je o mojoj regularnoj poseti regionu u cilju razgovora sa liderima o tome kako dalje napredovati u procesu dijaloga - rekao je Lajčak.

Pogledajte više