NACIONALNE TEME NE SMEJU DA NAS DELE: Ivan Kostić potpredsednik Dveri, o izlasku na birališta, odbrani KiM, Republici Srpskoj

S. S. R.

13. 09. 2021. u 12:43

CRNOGORSKI scenario izlaska na izbore je najefektniji i primenjiv u Srbiji kada su parlamentarni izbori u pitanju, jer se jedino na taj način ne rasipaju glasovi.

Foto S. Bojić

Opozicione kolone moraju biti formirane po ideološkoj osnovi. U slučaju da u opoziciji preovladaju lične sujete, Dveri su spremne i za samostalan izlazak na izbore.

Ovako, u intervjuu za "Novosti", na pitanje o mogućnosti da se opozicija ujedini, odgovara Ivan Kostić, potpredsednik Dveri i dodaje da će odluku o učešću u izbornoj trci doneti tek posle odgovora vlasti "na naše amandmane po pitanju izbornih uslova".

* Šta će biti glavne poruke Dveri ukoliko izađu na izbore i da li već imate kandidata za predsednika ili ste spremni da stanete iza nekog zajedničkog kandidata?

- Glavne političke ciljeve nismo menjali: borba za biološki opstanak srpskog naroda, razvoj privrednog i poljoprivrednog sektora i povećanje standarda, odbrana nacionalnih interesa u Srbiji i zemljama regiona i borba protiv kriminala i korupcije u vlasti. Za nas je najvažnije da promenimo politički sistem koji urušava Srbiju poslednjih 30 godina. Ako samostalno budemo izlazili sigurno ćemo imati svog kandidata. Spremni smo da podržimo i zajedničkog, ali samo pod uslovom da dolazi iz patriotskih krugova. Onaj ko se javno odriče KiM nikada ne može biti izbor Dveri.

* Da li je moguće da se postigne konsenzus u redovima opozicije oko ključnih pitanja poput KiM i RS?

- Nacionalna pitanja su teme koje ne smeju da budu prostor za političke sukobe između vlasti i opozicije. Takođe, vlast ne sme da na suštinske nacionalne teme - odbrana KiM, očuvanje RS, briga za srpski narod u regionu i rasejanju, gleda kao na svoj lični monopol. Mi iz Dveri smo bili svedoci da u Skupštini u prethodnom sazivu, vlast nijedan naš predlog u vezi sa nacionalnim pitanjima nije htela da stavi u skupštinsku raspravu. To mora da se menja.

LUSTRIRATI ČANKA I UGLjANINA

* PODNELI ste prijavu protiv predsednika LSV Nenada Čanka zbog izazivanja rasne i verske mržnje, kakav ishod očekujete?

- Podneli smo prijavu, jer je podstrekivao na versku i nacionalnu netrpeljivost i onemogućavanje zagarantovanih verskim prava SPC u Crnoj Gori, čime se ogrešio o Ustav i zakone. Očekujemo da će Više javno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenuti istragu. Ljudi kao što su Čanak i Sulejman Ugljanin zbog antidržavnog delovanja i pozivanja na građanske sukobe poslednjih 20 godina, moraju biti lustrirani. Dosta ih je narod trpeo! Za to snosi odgovornost i bivši režim, ali i sadašnji, koji to toleriše. Zato Dveri predlažu urgentno donošenje Zakona o lustraciji.

Pogledajte više