ŠMIT JAČI I OD USTAVA BiH: Može i da razreši funkcionere

S. M. - D. M.

01. 09. 2021. u 20:07

NOVI visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji je imenovan bez aminovanja Saveta bezbednosti UN, nije juče "dolio ulje na vatru" u velikoj institucionalnoj krizi u BiH izazvanoj zakonom koji je nametnuo njegov prethodnik Valentin Incko, ali nije mnogo učinio ni da novonastale tenzije smiri.

Komšić, Dodik i Džaferović / Foto Predsedništvo BiH

Naime, Šmit nije hteo direktno da odgovori da li će postupiti po zahtevu bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića i smeniti srpskog člana ovog tela Milorada Dodika. Umesto toga, on je pozvao sve strane u BiH da razgovaraju, poručujući da su "institucije tu da rade".

Šmit je to poručio sa Bleda, gde je prisustvovao Strateškom forumu, koji je, inače, bio još jedna tačka razdora među članovima Predsedništva BiH. Naime, na sednici ovog tela u utorak, Dodik je glasao protiv učešća predstavnika BiH, a upravo zbog dolaska Šmita kojeg RS ne priznaje. Zbog toga su Džaferović i Komšić u Sloveniju otputovali, kao, kako kaže Dodik, privatna lica, a pre nego što su seli u avion zatražili su od Šmita da "ukloni" srpskog člana Predsedništva BiH, jer "blokira rad institucija".

U ovom slučaju, Šmit bi eventualno mogao da se pozove na bonska ovlašćenja, koja su ustanovljena decembra 1997, mimo Dejtonskog sporazuma, a po kojima visoki predstavnik može da donosi amandmane na ustave RS i Federacije BiH, da donosi zakone i njihove izmene i dopune, smenjuje izabrane funkcionere i državne službenike i zabranjuje im učešće na izborima, oduzima građanska prava i lična dokumenta bez prava na žalbu. RS nikada nije priznala bonska ovlašćenja, na osnovu kojih su visoki predstavnici od 1997. nametnuli više od 900 različitih odluka u BiH.

Dodik je juče poslao poruku bošnjačkom članu Predsedništva BiH

Foto: Tanjug

Kristijan Šmit

- Samo ću poručiti Džaferoviću - nisam baš srećan što ga gledam tamo, ali će on mene još dugo gledati ovde.

Prema njegovim rečima, od 1995, otkad je uvedena institucija visokog predstavnika, nema nijednog akta u interesu RS:

- Sve je bilo protiv nas, prema tome nema nijednog razloga da uvažavamo takve institucije.

Pogledajte više