PRIPADAJU SRPSKOM RODU: Draško Stanivuković o buri koju je u Podgorici izazvao njegov stav o crnogorskom identitetu

O. M.

18. 08. 2021. u 07:00

ZA mene, kada neko kaže da je Crnogorac jednako je kao kad kaže da je Vojvođanin. Vojvođanin Srbin i Srbin Crnogorac... Ja u to duboko verujem. I crnogorski kralj Nikola kaže: "Venčavam te srpsko more sa slobodom Crne Gore". Prosto kada čitate svako delo Crnogorca vidite da je to identitet koji pripada srpskom rodu.

Foto Tanjug

To je za "Novosti" poručio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, čija je izjava da crnogorska nacija ne postoji izazvala gnev nacionalista u Crnoj Gori, uz zahtev MUP da mu se zabrani ulazak u državu, a pojedinci su mu čak pretili smrću. Reakcije su usledile nakon što se na brojnim portalima pojavio snimak sa skupa u Podgorici, a na kojem Stanivuković govori:

- Crnogorac kao nacija, mislim da je to izmišljeno.

Stanivuković, za naš list, pojašnjava da je izjava isečena i da nije želeo nikoga da uvredi. Naglašava da je u širokom govoru rekao da je za njega Crnogorac kao identitet, neodvojiv od identiteta srpskog naroda.

- Njegoš kaže "srpski pišem i zborim, svakom gromko govorim, narodnost mi srbinska, um i duša slavjanska". To je nešto što sam čitao i učio u udžbenicima. Volim Crnu Goru! Smatram je svojom zemljom. U njoj se osećam ugodno. Tamo su moj narod, moja vera, moje svetinje.

Otišao je i korak dalje navodeći da su "32 slova pisma izmišljena".

- Oprostite, ali to je moje mišljenje. Koja 32 slova?! Ćirilica ima 30 slova. To što je neko u poslednjih šest godina dodao dva slova i smatra da je to posebno pismo, pa hoće svoju crkvu i slično... Imam pravo da iznesem svoj stav. Ali poštujem svakog ko drugačije misli.

Pogledajte više