PATRIOTE NA JEDNOJ LISTI? Ujedinjenje nacionalnog bloka sve je izvesnije

M. STANOJKOVIĆ

16. 08. 2021. u 10:39

FORMIRANjE koalicije Srpskog pokreta Dveri sa Zavetnicima i izlazak patriotskih stranaka pod istim barjakom na izbore prihvatljiva je opcija za ove dve političke organizacije.

Boško Obradović, Milica Đurđević Stamenkovski i Miloš Jovanović

Ipak, Dveri i dalje ne isključuju mogućnost da cela opozicija nastupi u jednoj koloni.

Najava lidera Dveri Boška Obradovića da se zalaže za ujedinjenje partija koje bi, po njegovoj proceni, udružene mogle da izvojuju iznad 20 odsto glasova deluje realno i predvodnici Zavetnika Milici Đurđević Stamenkovski, koja ističe da bi to dalo ohrabrenje glasačima koji podržavaju njihovu ideologiju, a ranijih godina nisu izlazili na izbore.

Odbrana nacionalnih interesa bila bi tačka oko koje bi se patriotske stranke okupile i izašle sa zajedničkim programom, tvrdi lider Dveri. Kako za "Novosti" objašnjava, trenutno rascepkane patriotske opozicone partije su veliki potencijal, za koje glasaju svi rodoljubi koji neće dati svoj glas SNS i SPS. Glavni odbor Dveri do sada nije raspravljao o izlasku na sledeće izbore, pa samim tim ni o mogućim koalicijama. Ipak, patriotska ili kompletna opozicija na jednoj listi za njega su i dalje realne opcije.

- Otvoreni smo za razgovor o zajedničkom predsedničkom kandidatu i jedinstvenoj izbornoj listi opozicije na svim nivoima. Kao i za alternativu tome u vidu izborne liste ujedinjenih patriota kojima je stalo do očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, odbrane Republike Srpske i stvaranja srpskog mini-šengena sa Crnom Gorom i Republikom Srpskom, a ne sa Albanijom - navodi Obradović.

Kako, za "Novosti", ističe Milica Đurđević Stamenkovski, ona se uvek zalagala za ujedinjenje patriotskog bloka, ali nisu želeli da to rade po svaku cenu. Dodaje da zvaničnog predloga od predstavnika Dveri još nije bilo, ali da neće sputavati takav put:

- S obzirom na to sa kakvim se izazovima susreću Srbija i RS, da vlada kriza parlamentarizma i jednoumlja, ujedinjenje bi ohrabrilo glasače. Srbija zaslužuje jednu ozbiljnu političku snagu i mislim da imao velike šanse na izborima i da bi rezultat svakako bio dvocifren - smatra predsednica Zavetnika.

Obradović na istoj patriotskoj listi, ako do nje dođe, vidi Dveri, Narodnu stranku, DjB, DSS, POKS, Zavetnike, Državotvorni pokret Srbije, Otadžbinu i mnoge druge pokrete:

- Ako ostanemo podeljeni iznova ćemo bacati veliki broj opozicionih patriotskih glasova ispod cenzusa, što odgovara i bivšoj i sadašnjoj vlasti. Mislim da patriote konačno treba da se ujedine i odlučuju u Srbiji. Ako formiramo listu "Ujedinjene patriote", bićemo druga snaga na političkoj sceni i faktor bez kog neće moći da se formira vlast, a naš zajednički kandidat će ući u drugi krug predsedničkih izbora. Isto važi i za eventualnu jednu izbornu listu kompletne opozicije koja bi zasigurno pobedila na izborima u Beogradu.

Sa Boškom Obradovićem, kako dodaje Stamenkovski, deli slične stavove, o čemu, kako ističe, svedoči i nedavni sastanak opozicije sa rukovodstvom Srbije i RS, a na čijem dnevnom redu je bila sudbina RS i Kosova. Ipak, zamera mu njegovu raniju saradnju sa Savezom za Srbiju:

- Ono što nas spaja jeste to što smo dve političke organizacije koje nismo učestvovale u vlasti. Svakako nećemo sputavati ujedinjenje ako se u tom pravcu bude išlo.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković objašnjava za "Novosti" da je priča o koaliciji realna, ali da pretendovanje na mesto druge političke snage, ipak, nije:

- Dveri i Zavetnici imaju mnogo toga ideološkog zajedničkog i ne bi bio problem da zajednički izađu na izbore. Povezivanje tih partija je pozitivna stvar jer imamo previše onih koji šalju iste prouke. Da li će ujedinjenje biti dovoljno da uđu u parlament, tek ćemo videti. Drugo mesto nije realna opcija, već je to više marketinški potez, jer SPS drži drugo mesto i ima stabilan rezervoar glasova.

BOJKOT PROŠLOST

NAJAVE za grupisanje svakako su pokazatelj da je odluka o izlasku na izbore i prekida bojkota već doneta.

- Sama priča sa koalicijom je jasan pokazatelj da će se na izbore izaći, jer se ne pravi koalicija tek tako, već da bi se istupilo na izborima - objašnjava Stanković.

Pogledajte više