SRBE "UBIJA" I JAKA REČ: Našim sunarodnicima u okruženju preti zatvor čak i kad govore o sopstvenim žrtvama

D. MILINKOVIĆ

13. 08. 2021. u 09:00

OČIGLEDNA, dobro izrežirana akcija da se Srbi kažnjavaju zbog svake reči koja ne prija uhu pojedinih nacionalnih i političkih elita u regionu i njihovim zapadnim mentorima, a sve sa ciljem da se učvrsti narativ o "genocidnom" narodu i glavnim krivcem za sve loše što se dešavalo na ovim prostorima, dovela je do neverovatnog apsurda.

Foto Tanjug

Naime, našim sunarodnicima u okruženju preti zatvor čak i kada govore o - sopstvenim žrtvama.

Tako je hrvatska policija podnela prijavu protiv načelnika Borova Zorana Baćanovića, koji je na "Fejsbuku" objavio fotografiju na kojoj je kolona traktora i ljudi koji nose transparent na kojem piše "Oluja - zločin koji još traje".

Foto Tanjug

Prijava je usledila neposredno nakon što je u Bosni i Hercegovini otvoren pravi "lov" na Srbe, a nakon što je odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo skandalozni zakon o kažnjivosti negiranja genocida. Zbog "prejake reči" o Srebrenici je tako Sud BiH odredio pritvor srpskom generalu Milomiru Savčiću, a za njim je raspisana i poternica.

Ništa bolja situacija nije ni u Crnoj Gori, gde je nedavno, pod pritiskom iz stranih ambasada, smenjen ministar pravde Vladimir Leposavić zato što se drznuo da iznese lično mišljenje o dešavanjima u Srebrenici.

Zoran Baćanović, Foto Arhiva

Treba podsetiti i na progon funkcionera Srpske liste i bivšeg ministra za administraciju i lokalnu samoupravu u privremenim institucijama u Prištini, Ivana Todosijevića, koji je osuđen na dve godine zatvora. Sud je presudio da je on "podsticao na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju" i to zato što je povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu Albance oslovio sa "Šiptari", a slučaj Račak nazvao "izmišljenim".

Ivan Todosijević. Foto Tanjug

Ognjen Karanović, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže, za "Novosti", da je očigledno očekivanje nacionalnih i političkih elita zapadnobalkanskih država, koje svoje politike zasnivaju na antisrpskom narativu, da će im dolazak Bajdenove administracije dati vetar u leđa da ostvare svoje nedovršene projekte i ciljeve, a nauštrb srpskih državotvornih i nacionalnih interesa:

Vladimir Leposavić, Foto Arhiva

- To se ogleda na terenu, u jednom političko-duhovnom pogromu nad Srbima u regionu. Te regionalne nacionalne elite to ne bi činile da nemaju zeleno svetlo dela međunarodne zajednice na Zapadu. Njihov cilj je da se pojača pritisaka na Beograd i Banjaluku, kada je reč o BiH i KiM. Na istom zadatku danas se nalaze i Zoran Milanović i Bakir Izetbegović i Aljbin Kurti i Zdravko Krivokapić. Oni su, to je jasno, dobili nalog da narativ o nekakvoj srpskoj krivici za ratove iz devedesetih održe živim što je više moguće, pa sada koriste čak i cenzuru, koja je simbol totalitarnih društava.

SUZBIJAJU I NAUČNE DOKAZE

U MISIJI da održe narativ o srpskoj krivici i da negiraju bilo koju informaciju o srpskim žrtvama u ratovima devedesetih i genocidu nad Srbima u Drugom svetskom ratu, zapadni centri moći i njihovi "klijenti" na Balkanu pokušavaju da obezvrede čak i - naučne rezultate.

- Tako su odlučili da što je više moguće suzbiju informacije i podatke iz istraživanja o Srebrenici nezavisne međunarodne komisije na čelu sa Gideonom Grajfom. Jer, ne sme da se probije čak ni pomisao o tome da su Srbi najveće žrtve devedesetih, ali i genocida iz Drugog svetskog rata. Nije slučajno ni to to što su još pre godinu dana društvene mreže uklanjale fotografije, istorijske i faktografske dokaze o genocidu nad Srbima u Jasenovcu, sa tvrdnjom da je reč o jeziku mržnje! Čak se i ta kategorija jezika mržnje zloupotrebljava kako bi se zadržao postojeći narativ o tzv. srpskoj krivici, a sve u cilju afirmacije političkih interesa prema kojima BiH treba da bude unitarna država, po viziji bošnjačkih političkih elita, a KiM nezavisna država - kaže Karanović.

Pogledajte više