PALMINA INICIJATIVA: Vučiću, Zaevu i Rami dati Nobela za mir

Novosti online 11. 08. 2021. u 14:48

LIDER Jedinstvene Srbije i poslanik Dragan Marković Palma izjavio je danas da je inicijativa "Otvoreni Balkan" najvažniji sporazum u poslednjih 70 godina, koji obezbeđuje mir na Balkanu.

Foto: Tviter

Podsetivši da je pre 70 godina prekinuto vekovno neprijateljstvo između Francuske i Nemačke, Šumanovom deklaracijom o zajedničkoj proizvodnji uglja i čelika, što je danas EU, Marković je za TV Pink rekao da "Otvoreni Balkan" danas obezbeđuje slobodan protok ljudi i roba, ali pre svega mir na ovim prostorima, posebno između Srba i Albanaca.

- Zato predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, zaslužuju Nobelovu nagradu za mir - rekao je Marković, a navodi se u saopštenju.

On je dodao da u taj sporazum treba da se uključe i Sarajevo i Priština, navodeći da onaj ko je protiv sporazuma, nije za mir i saradnju.

- Kurti i Izetbegović još žive u prošlim vekovima i to ih održava. Rat se na prostorima bivše Jugoslavije završio pre 30 godina i ne treba da zaboravimo šta se dešavalo, ali moramo da gledamo kako da sarađujemo - rekao je Marković.

On je istakao da je predsednik Srbije taj koji vuče ceo region napred, a Srbija drži mir i stabilnost na Balkanu.

- ''Otvoreni Balkan'' smeta Kurtiju i Izetbegoviću, kao i Draganu Đilasu i Vuku Jeremiću, militantnim Bošnjacima, militantim Albancima i delu opozicije u Srbiji. Đilas i Jeremić na svim sastancima u zemlji i inostranstvu napadaju Srbiju i Vučića. Neka kažu šta su oni uradili, da li su i jedan kiosk otvorili u vreme dok su opozicija i pomogli bilo kome - rekao je Marković.

Marković je najavio i da će od 28. avgusta, četiri ili pet noći 1.000 poljoprivrednika iz cele Srbije boraviti u Paraliji, a sve troškove snosi Jedinstvena Srbija, od sredstava koje dobija kao parlamentarna stranka, dok će jedan manji deo troškova platiće donator.

- Na ovo putovanje idu poljoprivrednici iz 35 gradova iz cele Srbije, a glavni kriterijum je da idu oni koji do sada nisu išli nigde, a nije kriterijum ko ima više ili manje zemlje ili stoke - dodao je Marković.

Pogledajte više